Met een rij windmolens aan de horizon is voor toeristen de lol van een strandbezoek er wel af. Dat beweren althans tegenstanders van de windturbines voor de kust. Bij Egmond zijn al sinds 2007 36 grote witte turbines te zien vanaf het strand. Daar komt een veel groter windpark tussen Egmond en Callantsoog bij. Studenten Future Planet Studies van de Universiteit van Amsterdam willen nu weten hoe inwoners, werknemers en toeristen het windpark op zee bij Egmond ervaren.

Voor- en tegenstanders van windparken op zee kunnen beiden verwijzen naar onderzoeken die hun gelijk bewijzen. Onderzoek van Rijkswaterstaat wees in het verleden uit dat een vrije horizon op zee belangrijk tot zeer belangrijk is voor ruim 70% van de Nederlandse en ruim 80% van de Duitse strandbezoekers. Hoe dichter de windmolens bij de kust komen te staan, des te meer strandbezoekers kondigen aan te zullen wegblijven van de Noord-Hollandse kust. Bij meer windturbines zou minstens 5% afhaken. Een deel van die strandbezoekers zoekt zijn heil buiten Nederland.

Het kabinet heeft besloten dat er voor 2024 vijf nog grotere windparken in de Noordzee bijkomen voor de stroom van vijf miljoen huishoudens. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, die verantwoordelijk is voor de bouw, trekt uit eigen onderzoeken voor de milieueffectrapportage de conclusie dat de nieuwe windparken amper effect op het toerisme zullen hebben.

Op heldere dagen is het zicht vanaf het strand nog iets groter dan 40 kilometer. De dichtstbijzijnde windturbines komen op park komen circa 19 kilometer uit de kust tussen Egmond en Callantsoog. Het bestaande park bij Egmond staat op circa 10 kilometer.

De uitkomsten van de enquête van de studenten van de UvA zullen voor de besluitvorming niet meer uitmaken. Deze zomer maakt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bekend wie het nieuwe park Hollandse Kust Noord mag bouwen en exploiteren. Over drie jaar moet het de eerste stroom leveren aan het elektriciteitsnet. (Foto: © Ad Meskens)
Pin It
Bekeken: 1613x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/