De jaarlijkse herdenking bij voormalig Kamp Schoorl aan de Oorsprongweg is dit jaar verplaatst naar internet. Burgemeester Rehwinkel van de gemeente Bergen houdt vandaag een digitale toespraak die bijvoorbeeld op Facebook is te volgen.

Als vervanging voor de gebruikelijke kranslegging door vele comités en instanties, legde het Comité Kamp Schoorl vanochtend vroeg een bloemstuk met op het lint de tekst "Comité Kamp Schoorl - voor allen".

Stichting ‘Vriendenkring Mauthausen’ richtte indertijd het monument op ter nagedachtenis aan de mensen, die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp werden gedeporteerd naar onder meer het concentratiekamp Mauthausen.

Het kamp was het eerste internerings- en concentratiekamp dat de Duitsers in Nederland in gebruik namen. Ze interneerden er eerst buitenlanders die tijdens de Duitse inval in Nederland waren. Daarna kwamen bijna 425 Joodse Amsterdammers die op 22 en 23 februari 1941 bij de razzia in de Joodse Buurt waren opgepakt.
Een tweede groep joodse gevangenen arriveerde op 11 juni 1941.

Kamp Schoorl werd voor ongeveer 1.900 mensen de eerste etappe van een lijdensweg langs Duitse concentratiekampen. Meer dan 1000 van hen keerden niet terug. Slechts 2 van de 689 joodse jongemannen die vanuit kamp Schoorl werden gedeporteerd, overleefden Buchenwald en Mauthausen.
Pin It
Bekeken: 1731x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/