Bij het besluit of de HVC in de gemeente Bergen na 2022 het afval mag blijven inzamelen, rekent de gemeenteraad het HVC niet aan dat sinds 2012 beloften amper zijn ingelost dat veel meer afval zou worden gescheiden met HVC als inzamelaar. Die conclusie mag getrokken worden na de discussie erover in de Algemene Raadscommissie van afgelopen dinsdag. Partijen konden daar hun zegje doen over de voorgenomen breuk met HVC.

Zelfs GroenLinks, die vooraf tegen Duinstreek Centraal had aangekondigd te zullen wijzen op de slechte resultaten en de noodzaak dat nu drastische maatregelen nodig waren voor een inhaalslag, begon er niet over. GroenLinks-raadslid Froukje Krijtenburg sprak vooral haar zorg uit of Bergen nu straks wel vuilniswagens zal zien die op waterstof rijden. Het afscheid zou haar zwaar vallen omdat HVC op het vlak van innovatie bij afvalverwerking en energie opwekken uit afval toch zo goed bezig is.

Cees Roem van de VVD bracht wél naar voren wat de oud-wethouder zich vooraf had voorgenomen. Het rapport vond hij eenzijdig omdat alleen de gemeente opdrachtgever was geweest van de evaluatie. Het college wil van HVC af, en naar die conclusie wordt volgens hem toegeschreven. Roem vroeg zich af of de gemeente met het afscheid van de HVC niet in eigen voet schiet. En loopt elke nieuwe inzamelaar in Bergen niet tegen dezelfde problemen op als HVC?

Een andere oud-wethouder in de commissie, Michiel van den Busken van Gemeentebelangen, sprak zich ook niet uit over de grillige afvalprestaties van HVC sinds 2012. Hij keek liever naar de toekomst. Zonder toekomstvisie van de raad over wat inwoners zelf wegbrengen en wat een inzamelaar moet komen ophalen, kon er volgens hem geen besluit worden genomen over wel of niet stoppen met HVC.

De derde oud-wethouder die in de commissie zijn licht erover mocht laten schijnen, was Peter van Huissteden namens de PvdA. Net als andere fracties vond hij dat de gemeente ook de hand in eigen boezem moest steken. Het stuk maakt wel duidelijk hoe de hoge tarieven van HVC zijn opgebouwd, maar niet hoeveel het dan straks moet kosten bij de BUCH. Hij suggereerde om wat meer tijd te kopen voor een besluit door een jaartje langer door te gaan met HVC.

Wilma Grooteman van het CDA maakt zich zorgen of de vuilniswagens van de BUCH niet te groot zijn voor de smalle straatjes in Egmond. D66 twijfelde net als anderen of de mislukte samenwerking wel alleen aan HVC had gelegen. Koos Bruin van Behoorlijk Bestuur Bergen stipte vooral aan dat Bergen last had van inwoners uit andere gemeenten die hun afval brengen naar de afvalbrengplaatsen in Egmond, Bergen en Schoorl. Waarom dat ertoe doet voor een keuze om met HVC te stoppen of niet, bleef in het midden.

Uiteindelijk werd de suggestie van Van den Busken door wethouder Erik Bekkering overgenomen om meer tijd te nemen voor antwoorden op de vragen vanuit de lokale politiek. Met HVC gaat hij onderhandelen of ze het afval ook in 2022 nog kunnen inzamelen. Voor daarna zijn ze dan ook misschien weer in de race.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl