We hebben een winnaar! Tijdens de wedstrijd Big Morning van 7 mei in het duingebied, telden de boswachters van het Noordhollands Duinreservaat 101 vogelsoorten. Ze namen zo de wisselbokaal over van de boswachters van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, die vorig jaar wonnen.

Jaarlijks worden tijdens de Big Morning gemiddeld 75 vogelsoorten geteld. In 2019 wonnen de boswachters van het zuidelijke PWN-gebied met een score van 84. Die score zou dit jaar hopelijk ook weer genoeg zijn.
Maar het team van het Noordhollands Duinreservaat troefde hun af: 'We zijn hartstikke blij, 101 is een ongekende score en heel speciaal' aldus boswachter Serena van het winnende team.

De boswachters moeten alle zintuigen gebruiken om een vogelsoort mee te kunnen tellen. Oren en ogen zijn de belangrijkste.
De hoge telling van dit jaar wil volgens natuurliefhebber Johan Bos niet zeggen dat er ook weer meer vogelsoorten leven in de duinen dan eerdere jaren: "Door de flinke neerslag van stikstof wordt het planten- en dierenleven geleidelijk aan steeds eentoniger. Er komen nieuwe vogelsoorten af op de andere vegetatie, en andere vogelsoorten haken af. Maar per saldo gaan de veranderingen door de vele stikstof ten koste van de diversiteit van vogelsoorten," aldus Bos, schrijver van het standaardwerk "De Schoorlse Duinen. Staatsbosbeheer 100 Jaar Natuur Voor Iedereen".

Een woordvoerder van PWN denkt dat de hoge scores van dit jaar vooral te maken hebben met andere factoren. "Het kan aan de datum hebben gelegen, misschien zijn vogels dit jaar minder overstemd door vliegtuiglawaai, wellicht hadden deze deelnemers scherpere oren of heeft het tactisch splitsen van de groep in verband met de coronamaatregelen veel goeds gedaan."
Bekeken: 1492x