De jaarlijkse herdenking op 11 juni bij voormalig Kamp Schoorl aan de Oorsprongweg wordt dit jaar verplaatst naar internet. Burgemeester Rehwinkel houdt op 11 juni een digitale toespraak die bijvoorbeeld op Facebook is terug te zien.

Als vervanging voor de gebruikelijke bloemlegging door vele comités en instanties, legt het Comité Kamp Schoorl één bloemstuk met op het lint de tekst "Comité Kamp Schoorl - voor allen".

Het monument is indertijd op initiatief van de Stichting ‘Vriendenkring Mauthausen’ opgericht ter nagedachtenis aan de mensen, die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd naar onder meer het concentratiekamp Mauthausen.

Het kamp was het eerste internerings- en concentratiekamp dat de Duitsers in Nederland in gebruik namen. Het werd eerst gebruikt voor de internering van buitenlanders die tijdens de Duitse inval in Nederland waren. Daarna werd het kamp gebruikt als doorvoerkamp voor bijna 425 Joodse Amsterdammers die op 22 en 23 februari 1941 bij de razzia in de Joodse Buurt waren opgepakt.

Kamp Schoorl werd voor ongeveer 1.900 mensen de eerste etappe van een lijdensweg langs Duitse concentratiekampen. Meer dan 1000 van hen keerden niet terug. Slechts 2 van de 689 joodse jongemannen die vanuit kamp Schoorl werden gedeporteerd, overleefden Buchenwald en Mauthausen. (foto: Trijnstel - CC BY-SA 3.0)
Pin It