Het coronavirus eist zijn tol in kloosters en abdijen overal in Nederland, zo meldde het Algemeen Dagblad vorige week. Veel kloosters meldden slachtoffers. De lockdown slaat bovendien een gat in hun inkomsten uit onder meer gastenverblijven en de verkoop van kaarsen en abdijbier. Bij de Sint-Adelbertabdij in Egmond-binnen heeft men het verwoestende virus tot dusverre buiten de deur weten te houden. Er is vooralsnog alleen aanzienlijke financiële schade door de sluiting, aldus Bram Verheijen, coördinator van de abdij in Egmond-binnen.

"De broeders van de Sint-Adelbertabdij zijn wel wat afzondering gewend, maar de afgelopen maanden werd het contact met de bezoekers toch wel erg gemist." Inmiddels komt er ook weer wat meer leven in de beroemde abdij in Egmond-Binnen. Het museum blijft nog gesloten, maar de abdijwinkel is vorige week weer voorzichtig opengegaan. De hele maand juni zit het gastenhuis al vol met kleine groepen die zich spiritueel willen opladen.

Een lichtpuntje is het grotere publiek dat werd bereikt met de kerkdiensten dankzij de online uitzendingen. De broeders hebben door de coronacrisis het publiek voor hun kerkdiensten verveelvoudigd. Normaal trokken de eucharistievieringen circa 100 bezoekers, variërend van toeristen tot bezoekers uit de regio. Sinds de kerkdiensten online waren te volgen, bereikten sommige eucharistievieringen zelfs de landelijke top-10 van best bekeken katholieke paasvieringen, aldus coordinator Bram Verheijen. Reden voor de broeders om hiermee door te gaan en te investeren in betere beeld- en geluidsapparatuur in de Abdijkerk.

De Abdijkerk zal voorlopig alleen toegankelijk zijn voor de logerende gasten. Er wordt geen communie uitgereikt. Buiten de diensten om is de voorkerk wel geopend. Iedereen kan daar even in stilte zijn en ook een kaarsje opsteken.
De abdijwinkel is sinds 12 mei weer open van dinsdag tot en met vrijdag van 12:00 uur – 16:00 uur.

De dagelijkse eucharistieviering wordt live uitgezonden via de facebookpagina van de Abdij van Egmond.
Bekeken: 2696x