Na bijna twee maanden dicht geweest te zijn, gingen de bibliotheken Alkmaar Centrum, Heerhugowaard Centrum, Bergen en Castricum maandag weer open voor publiek. De andere vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard moeten nog even wachten want het groene licht kwam nogal onverwacht. Door de coronamaatregelen voelt een bezoekje heel anders, maar de echte boekenliefhebbers waren blij dat ze weer konden komen.

Bij de Waardse bieb stond bij de opening al snel een rij van zo'n tien mensen. De tweede bezoeker gaf nota bene een bosje bloemen aan de eerste medewerker die hij tegenkwam. Een andere bezoeker die mediapartner NH Nieuws trof: "Om 11:00 uur was 'ie open, dus ik dacht dan ben ik er. Ja, ik ben heel blij dat het weer open is."

Bij Bibliotheek Kennemerwaard waren ze vorige week een beetje verrast toen het kabinet groen over heropening sprak. Waards teamleider Marjan Oosterhof: "Het ging in sneltreinvaart, want we hoorden woensdag dat we maandag weer open mochten. Daar hadden we eigenlijk geen rekening mee gehouden, want we gokten zelf op 20 mei."

Hals over kop ging het personeel aan de slag om de bieb schoon te maken en de nodige maatregelen te nemen. Zo moeten bezoekers boeken die ze inleveren zelf in kratten leggen, waarna ze 72 uur lang apart worden gehouden. "Het virus blijft een aantal dagen actief op plastic materialen en om de kaft van een boek zit plastic", aldus Oosterhof. Maar dat zorgde al na een uurtje voor een aardige klus. "Het zijn er echt heel veel, je merkt dat mensen een tijd geen boeken konden terugbrengen."

Oosterhof vindt het wel een beetje spannend. Temeer omdat ze na verloop van tijd zag dat het afstand houden niet altijd helemaal goed ging. "Maar mensen zijn in het algemeen heel blij". Dat was ook wel te zien aan de goedgevulde mandjes van bezoekers. "Normaal zou ik nu ergens in Spanje zitten, maar dat mag allemaal niet meer, dus dan ga je nu nog meer lezen."

Boekenwurmen die normaal naar biebs De Mare, Oudorp, Overdie, De Rijp, Heerhugowaard De Noord en steunpunt Schermer gaan moeten nog eventjes geduld hebben. "We hopen dat we zo gauw mogelijk in staat zijn ook de andere vestigingen te kunnen openen. Kijk op de website voor de actuele openingstijden van de vestigingen", liet communicatieadviseur Rita van Muiswinkel eind vorige week nog weten.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl