GGD Hollands Noorden is net als de andere GGD'en nog niet klaar om veel meer bron- en contactonderzoek te doen als basisscholen, kinderdagverblijven en het speciaal onderwijs maandag 11 mei weer opengaan. Dit meldt de NOS. GGD'en creëren extra capaciteit, maar het is nog niet duidelijk of deze zal voldoen en bovendien weten ze nog niet wat nou precies de bedoeling is. "Binnen GGD Hollands Noorden oriënteren we ons op mogelijke opschalingen. Volgende week hopen we meer over de landelijke richtlijn te weten."

Een werkgroep van GGD'en en het Ministerie van Volksgezondheid werkt nog aan die richtlijn en dat is opschieten, want het Outbreak Management Team (OMT) stelde voor de gedeeltelijke heropening van scholen en de kinderopvang als voorwaarde dat de capaciteit voor bron- en contactonderzoek omhoog moest.

Christian Hoebe, arts infectieziektenbestrijding bij GGD Zuid-Limburg, benadrukt de enorme opgave. Bij hem zijn medewerkers per onderzoek zo'n vier uur zoet, maar in het begin was dat nog tien tot vijftien uur.

De meeste GGD'en willen eigen personeel van andere afdelingen in te zetten, of anders medische studenten, medewerkers van het Rode Kruis, gepensioneerde artsen- en verpleegkundigen en co-assistenten. Na enige training kunnen die zelfstandig onderzoek doen.

Het OMT adviseerde om te onderzoeken of mobiele apps van nut kunnen zijn. Minister De Jonge nam dat idee voortvarend over, maar dat stuitte op veel technische en veiligheidsproblemen. Het massaal vastleggen van verplaatsingen van mensen ligt erg gevoelig wat betreft privacy. Dergelijke apps gaan dan ook op korte termijn geen rol spelen.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl