De frisse geur van wasmiddel komt de staatssecretaris tegemoet tijdens de rondleiding door Hotel Nassau in Bergen aan Zee. “Wat ruikt dat toch lekker” is te horen, voordat de deur van één van de kamers wordt geopend. In de kamer wonen  Oekraïense vluchtelingen. Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie is er op werkbezoek en krijgt een rondleiding voor hij in gesprek gaat met het college. "Ze hebben zelfs een bad, dan zitten ze hier niet verkeerd."

“Wij zijn dankbaar dat we hier mogen zijn", vertelt een Oekraïense vluchteling aan de Staatssecretaris . Ze is toen de oorlog begon samen met haar vier kinderen naar Nederland gevlucht. Ze heeft desgevraagd wel een advies: "Wij willen graag meer duidelijkheid over de toekomst. Zodat we een veiliger gevoel hebben." Opvallend is dat ze al behoorlijk goed Nederlands spreekt, ze ziet mogelijkheden voor een Nederlandse toekomst. Maar hoe dat er uit ziet voor Oekraïense vluchtelingen is nog een vraagteken.

De staatssecretaris bekijkt één van de kamers in Hotel Nassau. (foto: Streekstad Centraal)


Sinds november worden in Hotel Nassau Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Daarover gaat de staatssecretaris in gesprek met de wethouders van Bergen. “Ik begrijp dat dit veel impact kan hebben op een dorp als Bergen aan Zee, zowel op cultureel als financieel gebied. We moeten dus goed kijken hoe we dat gaan doen.", zegt van der Burg. "Toeristen huren fietsen en komen naar restaurants."

Dan een vraag vanuit het college "Hoe kunnen wij er voor zorgen dat we aan onze vraag kunnen voldoen, maar ook het Rijk helpen?”, vraagt wethouder Yvonne Roos-Bakker. Het eenduidige antwoord dat daarop komt is 'Flexwoningen'. Een goed idee vindt de wethouder, maar wel met een voorbehoud: "Dat kan heel mooi zijn, maar we willen dan wel voor kwaliteit gaan."

Staatssecretaris Eric van der Burg in gesprek met Oekraïense vluchteling tijdens werkbezoek. (foto: Streekstad Centraal)

“Ze hebben het hier beter dan bij andere opvanglocaties, waar ze met z'n allen in een grote zaal slapen." Vertelt van der Burg tijdens de rondleiding. Dat terwijl hij zich er ook bewust van is dat Noord-Holland één van de grootste probleemprovincies is. "Er komen een paar honderd mensen per week binnen. Het is erg krap, maar het gaat de goede kant op. Alleen is het voor Noord-Holland nog wel een probleem om opvang te vinden."

Aan het einde van het zorgvuldig geplande en verzorgde bezoek is er ruimte voor de uitgenodigde pers om vragen aan de staatssecretaris te stellen.  We besluiten om hem te vragen waaróm hij hier vandaag eigenlijk is. “In Den Haag zie ik alleen cijfers, maar het gaat om échte mensen. Met kinderen. Dat is belangrijk om te zien en te weten", is zijn antwoord.
Pin It
Bekeken: 477x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/