Het is pompen of verzuipen in de Duinstreek. Zowel Bergen als Egmond aan Zee kampen met wateroverlast door langdurige regenval. Structurele maatregelen zijn noodzakelijk. Maar wie is er nou verantwoordelijk voor de het overspoelde gebied? Betrokken partijen wijzen naar elkaar, en dat is natuurlijk dweilen met de kraan open. "Mensen weten niet wie hun belangen behartigt."

Januari 2024 kopte Streekstad Centraal al over de blanke straten in Bergen en een maand later stond het water op de Egmondse lankies, de dorpsmoestuintjes, tot boven de knieën.  Met regenmaanden maart en april in het vooruitzicht, wordt de nood alleen maar hoger. (tekst loopt verder onder de foto)

De lankies in Egmond aan Zee staan al enige tijd onbruikbaar onder water (foto: NH Nieuws)


"Ik ben zelf een derper, heb een lankie spreek mensen uit het dorp hierover", vertelt Jan Stam aan Streekstad Centraal. "Uit al die verhalen, ook uit Bergen, kwam duidelijk naar voren dat mensen geen idee hebben tegen welke overheid ze moeten praten." Reden genoeg voor Jan Stam, Statenfractielid van de PvdA, om in de Provinciale Staten vragen te stellen.

Want hoe zit het nou met die verantwoordelijkheid? Het Noordhollands Duinreservaat ís van de provincie, maar die heeft het beheer uitbesteed aan het Provinciaal Waterleidingsbedrijf Noord-Holland (PWN), terwijl het Hoogheemraadschap verantwoordelijk is voor de opvang en afvoer van het water. "Kortom: mensen worden steeds bozer en weten niet wie hun belangen behartigt", zo laat Stam weten. (tekst loopt verder onder de foto)

Zelfs belangrijke infrastructuur, zoals de Zeeweg naar Bergen aan Zee, staat onder water (foto: Streekstad Centraal)


De nood is aan de man, aldus Jan Stam. "De weg naar Bergen aan Zee staat voor de helft blank. Als er meer water komt, dan heb je een bereikbaarheids- en veiligheidsprobleem. Daarnaast staan er al twaalf huisjes op de lankies, a honderdduizend euro per stuk, onder water." Als het water nog verder stijgt, wacht nog tien huisjes een natte ondergang. Tijd dat iemand verantwoordelijkheid neemt, zorgt voor maatregelen en overzicht krijgt in de te maken kosten.

Met meer regen op komst houdt Stam z'n hart vast. "Elke keer als ik naar m'n weerapp kijk zie ik de buien alweer aankomen." Stam verwacht, gezien de urgentie, 15 april antwoorden te krijgen op zijn vragen. "Ze moeten het vuur gaan aanwakkeren. En anders ga ik politiek zeuren."

 
Pin It
Bekeken: 994x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/