"Dat is zonde", was de gedachte. Dus ging hij in een opwelling het boerenland op om afgekeurde broccoli 'veilig te stellen'. Zo begon het tien jaar geleden in de Schermer. Met prima eetbare broccoli, maar niet mooi genoeg voor commerciële inzet. Dus waardeloos voor de boer. "Van juli tot oktober sneden we eigenhandig broccoli en sorteerden we die bij de schuur."

"De broccoli werd gewoon omgeploegd. Het was bijvoorbeeld te klein of had meerdere stammetjes", vertelt Jac Smit. "Vanuit de kerk was er een voedselprogramma om mensen te helpen en we kregen toestemming van de teler om het land op te gaan. We kregen alle medewerking." Niet lang daarna zag Stichting Manna het levenslicht, en binnenkort - op 24 februari -  wordt dat tienjarig jubileum gevierd met een open dag.

De actie om voedsel in te zamelen bleef destijds niet onopgemerkt. Als snel bood een volgend bedrijf voedsel èn ruimte aan.  Dus werd het aanbod uitgebreid met ongewenste spruitjes. "Nou ja dan moest je even een blaadje wegsnijden of zo", vertelt Jac Smit geanimeerd. "Theo Potjes bood aardappelen aan die onder de maat waren en ook Nico Groot gaf groente. Van alle kanten kregen we hulp aangeboden. We zaten al snel op acht leveranciers. In het eerste jaar kwamen we uit op zo'n 200 ton groente. Niet zoveel dus..." (tekst loopt door onder de foto)

Streekstad Centraal sprak Jac Smit, voorzitter van Stichting Manna, ook in 2018 (foto: Streekstad Centraal)


Misschien niet zoveel in de ogen van Jac, maar wat doe je met die 200.000 kilo? "Ja dat idee hadden we nog niet zo scherp, toen we bezig waren met broccoli snijden", zegt hij lachend. "We dachten daarna wel klaar zou zijn, maar dat bleek pas het begin. Toen hoorden we dat de voedselbank zat te springen om verse groenten en hebben we afscheid genomen van het kerkelijke gedeelte. Dan moesten we over van alles vergaderen. We wilden voort en hebben een eigen stichting opgericht."

De connectie met Voedselbank Alkmaar leverde niet alleen een dankbare afnemer op, maar ook ruimte aan de Pettemerstraat in Alkmaar. "Toen we hier in 2015 in de hal terecht konden, hebben we zelf een verwerkingslijn opgebouwd. We kochten tweedehands spul en bouwden alles zelf aan elkaar. We gaan langs kerken voor donaties en Rabobank financierde de eerste lijn. Inmiddels hebben we ook een inpaklijn." (tekst loopt door onder de foto)

De stichting Manna is nu vooral op zoek naar koelruimte (foto: Streekstad Centraal 2018)


Die verwerkingslijnen zijn geen overbodige luxe, want inmiddels levert de stichting aan voedselbanken door heel Nederland. En ook aan Stichting Caritas Ukraine - Holland en Promotie Broek op Langedijk. Iedere maandag wordt structureel 20 ton groente voorbereid op distributie. "We zijn met 30 vrijwilligers, allemaal ouwe knarren. De oudste is 84, de rest niet veel jonger."

De hele operatie barst inmiddels uit zijn voegen. "We hebben een nieuw gebouw nodig, met koelcellen. 300m2 is veel te klein, we moeten naar 1.500m2. Sowieso komt hier sociale woningbouw. We gaan eraan werken om ergens een grotere ruimte te vinden. Maar eerst maar het tienjarig bestaan. Dat vraagt de nodige aandacht."

Het tienjarig jubileum. Ter viering houdt Stichting Manna - Werkgroep Schermer een feestelijke open dag. Die wordt gehouden op zaterdag 24 februari van 10:00 tot 15:00 uur. Wie nieuwsgierig is, is van harte welkom aan de Pettemerstraatweg 39B.
Pin It
Bekeken: 1449x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/