Zwart-wit Polygoonbeelden met de zo herkenbaar gearticuleerde stem eronder. "Een oefening met een strandreddingboot lijkt tegenweurdig een eenvoudige zaak." De wind jaagt het zand voort. Het is aardedonker en het water slaat te pletter op de ruit van het stuurhuis. Dan klinkt de stem van Henk Biesboer van de KNRM: "De KNRM is een vrijwilligersorganisatie."

We kijken naar een ruwe versie van 'Zeespiegel', een video gemaakt door studenten Stef Palsma, Stan Huisman en Tara Hoogendijk. "De opdracht was het maken van een documentaire van twaalf minuten over een regionaal onderwerp', verteld Stef aan Streekstad Centraal. "Mijn hele familie komt uit Egmond dus bij mij schoot meteen de KNRM in gedachten. Ik heb dat aan de anderen voorgelegd en we zijn aan de gang gegaan." De video is de afsluiting van een minor. Dat is in dit geval een half jaar intensieve opleiding video en televisie aan de Hogeschool van Amsterdam.

Het drietal achter de documentaire aan het werk op het strand van Egmond. (foto: aangeleverd)


Wanneer we Tara vragen hoe hard Stef heeft moeten vechten om de KNRM tot onderwerp te bombarderen begint ze met: "Ik had nog nooit van Egmond gehoord. En de KNRM kende ik alleen uit het nieuws. Maar we hebben eerst een online een gesprek met Henk Biesboer gehad en zijn daarna op bezoek gewest. Dat was heel indrukwekkend. Wát ze als vrijwilliger doen en waarom. Toen begonnen zich in mijn hoofd al de beelden af te spelen en hebben we afspraken gemaakt over wat mogelijk was en wanneer."

De indrukwekkende dronebeelden die te zien zijn in Zeespiegel komen van Stan Huisman, hij heeft het meeste camerawerk gedaan. "Ja, dat was nog wel spannend want het weer was iedere keer niet best op de draaidagen. Het kwam echt aan op de laatste dag. Toen kon de drone eindelijk de lucht in." Stan woont in Utrecht en had, net als Tara nog nooit van Egmond gehoord en kende ook de KNRM niet. "Tuurlijk wel eens gehoord van de reddingsbrigade, maar de KNRM is toch anders. Heel knap hoe ze die boot toch in een kwartier in het water hebben terwijl er in principe niemand in het botenhuis aanwezig is."

Vooruit, een stukje uit de documentaire. Waarschijnlijk is dit wat kijkers 'ergens aan het begin' te zien krijgen (videostill)


Het resultaat van de gezamenlijke mag er zijn. De documentaire geeft een prachtig beeld van waar de KNRM om draait. Niet een ingestudeerd PR-verhaal, maar ook de kern van het waarom. Toch was dat niet eenvoudig, laat Stef weten. "Nee, we praten over stoere mensen die andere mensen redden en zelf niet in de spotlight willen staan. Dat vinden ze allemaal maar poppenkast. Maar toen er een verhaal over een zeiljacht voorbijkwam hebben we gezegd dat we die persoon toch echt zelf wilden spreken." En zo gebeurde het ook.

De komende weken wordt de film 'uitzendklaar gemaakt' en daarna online beschikbaar worden gemaakt. Zeespiegel zal, indien goedgekeurd, dan ook worden uitgezonden via NH Media.
Pin It
Bekeken: 508x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/