De knop indrukken of aan het touwtje trekken, en er verder niet meer aan denken. De werking van onze riolering is voor de gebruiker vanzelfsprekend, maar valt wel terug op een heel systeem daarachter.  En bij systemen horen regels en eisen. En die gaan veranderen. Met mogelijke gevolgen voor vooral bedrijven. Vanaf dit jaar gaat Hoogheemraadschap Noorder Kwartier (HHNK) in kaart brengen waar we aan toe zijn. "We zijn nu al bezig met maatregelen treffen, maar wat de precieze maatregelen worden komt later dit jaar in beeld."

Het Hoogheemraadschap volgt al wat er gebeurd met de kwaliteit van het oppervlaktewater. "We monitoren nu al welke stoffen er worden geloosd. Want als er één zorgwekkende stof doorheen komt, dan kleurt het hele gebied rood", licht voorlichter Jorrit Voet toe. "Dit jaar brengen we in kaart welke aanvullende maatregelen we moeten nemen om ervoor te zorgen dat we ook in 2027 nog aan de eisen voldoen. In dat jaar moeten alle EU-lidstaten voldoen aan de doelen van de zogenoemde 'Kaderrichtlijn Water'. (tekst gaat verder onder de foto)

De rioolwaterzuiveringsinstallatie van Heiloo (Foto: Hoogheemraadschap)


En dat zou nog wel eens een probleem kunnen worden volgens Jan Jaap de Graaf, voorzitter Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur. "We hebben ons te lang weinig aangetrokken van de wet van de remmende voorsprong en het sluipende karakter van de problematiek. Als je daar eenmaal achter komt ben je vele jaren verder", stelt hij op BNR.

Maar volgens Voet hoeven nieuwe of bestaande bedrijven in deze regio zich voorlopig nog geen zorgen te maken. Lozing van zorgwekkende stoffen is al sinds 2009 niet meer toegestaan, wel worden de richtlijnen dit jaar verder aangescherpt om op koers te blijven en staat een intensievere samenwerking met de omgevingsdienst op stapel. "Die samenwerking gaan we aan om te voorkomen dat er stoffen via de riolering en de zuivering in het oppervlaktewater terecht komen." (tekst gaat verder onder de foto)

Rioolwaterzuiveringsinstallatie Geestmerambacht in Warmenhuizen (Foto: Hoogheemraadschap)


Bedrijven die zich willen vestigen of verhuizen moeten een rioleringsvergunning aanvragen bij de gemeente. Die aanvraag komt bij de omgevingsdienst terecht. HHNK onderzoekt vervolgens wat voor stoffen het betreffende bedrijf loost en of dat zorgwekkende stoffen zijn.  Daarna wordt de aanvraag door de omgevingsdienst verwerkt. Het Hoogheemraadschap draagt de verantwoording voor de drie waterzuiveringsinstallaties in de regio: Alkmaar, Heiloo en Warmenhuizen (RWZI Geestmerambacht).
Pin It
Bekeken: 1068x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/