De hertenkampen in Alkmaar, Heerhugowaard en Bergen mogen straks weer, zoals vanouds, herten ontvangen. Herten waren van de lijst toegestane hobby- of huisdieren verwijderd, maar per 1 juli wordt een permanente uitzondering gemaakt voor damherten en edelherten. "Wij zijn ontzettend blij dat herten permanente vrijstelling krijgen."

"Het is wat ons betreft goed nieuws", vertelt Kees Tesselaar, voorzitter van de Stichting Vrienden van Hertenkamp Heerhugowaard. Zo'n vijf jaar geleden ontfermde Stichting Vrienden van Hertenkamp Heerhugowaard zich over het hertenkamp aan de Dreef, samen met kinderboerderij De Bongelaar. "Cliënten van Esdégé Reigersdaal verzorgen de dieren de dieren elke dag. We hebben het hertenkamp vijf jaar geleden opgeknapt, dat doe je niet voor maar een paar jaar." (tekst gaat verder onder foto)

Het hertenkamp in Bergen (foto: Streekstad Centraal)


"We hebben drie hindes en één bok. De herten die we hebben zijn gefokt en van de jonkies zijn de bokjes naar andere hertenkampen gegaan. Je kan maar één bok hebben", vervolgt Tesselaar, tevens fractievoorzitter van de DOP. Er zijn nog geen plannen voor eventuele 'gezinsuitbreiding'. "We kijken nu samen met De Bongelaar naar de beste oplossing voor de dieren. We gaan er nog over in gesprek." Streekstad Centraal vroeg ook de beheerder van De Bongelaar om een reactie, maar die liet het aan Kees Tesselaar.

Ook bij Stadsboerderij De Hout in Alkmaar is het voortbestaan van de hertenpopulatie nu verzekerd. De stadsboerderij werkt met het keurmerk Diervriendelijke kinderboerderijen, wat inhoudt dat er geen dieren worden gefokt of gekocht, vertelt Kim Bonte van beheerder Stadswerk072, maar er worden nog wel eens dieren geadopteerd van andere kinderboerderijen of hertenkampen. "Als gevolg van het besluit van de minister blijven damherten bij andere hertenkampen beschikbaar. Daardoor kunnen wij damherten van hen blijven opvangen om het hertenbestand in ons hertenkamp mee aan te vullen."

Dat het verzet tegen het besluit ook in Bergen met blijdschap is ontvangen is duidelijk. : Zeker, want natuurlijk horen herten thuis in een Hertenkamp. En het is mooi dat de gemeenteraad ons steunde door brieven te schrijven" laat de Jaap Dekker weten. Hij is de beheerder van het Bergense hertenkamp.


Het Ministerie van LNV heeft een lijst met diersoorten die als hobby- of huisdier mogen worden gehouden. Begin dit jaar haalde het ministerie herten van deze positielijst, met het idee dat herten in de natuur horen. Bovendien zouden ze mensen kunnen verwonden. Hertenkampen en kinderboerderijen konden hun herten gewoon houden, maar fokken of op andere wijze aanvullen mocht niet meer. Een uitsterfbeleid dus. Vanuit heel Nederland klonk protest. Mensen stellen dat er vaak wordt genoten van herten in hertenkampen en dat ze van maatschappelijk belang zijn. Minister Adema ging overstag. Vanaf 1 juli staan damherten en edelherten weer op de positielijst.


Pin It
Bekeken: 915x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/