Bea den Bakker is een petitie gestart voor behoud van de wielerbaan in Sportpaleis Alkmaar. Meerdere wielerverenigingen willen graag een Outdoor Bike Experience in het Geestmerambacht en vinden de Alkmaarse wielerbaan niet belangrijk meer, maar Bea en de baanwielrengroep zien dat heel anders. De petitie is in drie dagen tijd meer dan 1.300 keer ondertekend.

"Wij geloven dat baanwielrennen de toekomst heeft! Voor veiligheid, contact met elkaar en gezelligheid. Échte verbinding en gezond bewegen, daar staan wij voor", aldus Bea. Ze is nauw betrokken bij de sport en dan vooral de wielersport. Bea is KNWU-districtscoördinator en werd in 2014 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, vanwege haar jarenlange inzet onder andere voor Wielervereniging Alcmaria Victrix, Sportraad Alkmaar en Sportbureau Alkmaar.

"Steeds vaker is het voor onder andere jongeren moeilijker om échte verbinding met elkaar te maken en om daar een fijne plek voor te hebben", licht Bea toe. "Daarnaast zien we dat wielrennen op de weg steeds gevaarlijker wordt. De wielerbaan in Alkmaar geeft een veilige plek voor sporters van alle leeftijden om te trainen en sociale contacten te leggen. Maar nu dreigt dit in gevaar te komen!"

In juli kwamen BMX-vereniging De Kley-Drivers, de Alkmaarse wielerverenigingen Noord-Holland en Alcmaria Victrix en Radboud Inline-skating met plannen voor een groot wieler-, BMX- en skeelersportpark. Andere sportverenigingen steunden het initiatief, met het oog op aanvullende faciliteiten. De 'Outdoorpark Bike Experience' zou aan de noordzijde van het Geestmerambacht moeten komen en had de voorkeur boven behoud van de wielerbaan. In oktober kregen ze groen licht om hun fietswalhalla verder uit te werken.

Streekstad Centraal vroeg de gemeente naar de stand van zaken. Woordvoerder Mariska van der Spek: “We vernieuwbouwen het Sportpaleis mits de wielersport zich hier volledig aan committeert. Het Sportpaleis wordt dan een wielerpaleis en multifunctionele indoorlocatie, geschikt voor (inter)nationale wedstrijden handbal, volleybal en basketbal."

Maar die volledige toewijding is er volgens Van der Spek niet meer. "Onlangs was er een overleg met de initiatiefnemers. Zij hebben daarin aangegeven geen meerwaarde meer te zien in een wielerbaan. Het college beraadt zich momenteel op een nieuwe variant voor het Sportpaleis." Oftewel: wel of geen wielerbaan.

"Momenteel is de gemeente bezig met de voorbereidingen voor het behoefteonderzoek onder alle stakeholders van het Sportpaleis", vervolgt de woordvoerder. Daaronder bevinden zich de organisaties / verenigingen vanuit de wielersport, de Provincie, NOC*NSF, de Atletiekunie en het Ministerie van VWS. "Er komt een goede business-case en een herijking van de investeringsbegroting in verband met de gestegen kosten.”

Dit is voor zover bekend de eerste keer dat ook de atletiek openlijk wordt genoemd. Op 1 juni hoorde Streekstad Centraal al over serieuze plannen voor een Sportpaleis met een 200m indoor atletiekbaan, maar mocht er nog niets over publiceren. Tweede Kamerlid Rudmer Heerema verzorgde toen de opening van de speciale gymzaal van basisschool De Kring. Verslaggever en tevens ex-topatleet en atletiektrainer Robin Korving was erbij. Heerema sprak hem aan en vertelde vertrouwelijk de plannen.

Verdwijnt de Alkmaarse wielerbaan, dan moeten baanwielrenners uitwijken naar het Velodrome Amsterdam of Omnisport Apeldoorn. Het Apeldoornse sportstadion heeft als enige in Nederland een volledige indoor atletiekaccommodatie, gelegen binnen de wielerbaan.

De petitie voor behoud van de wielerbaan staat op petities.com. Begin 2024 komt het college met een alternatief voorstel voor het Sportpaleis.
Pin It
Bekeken: 1439x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/