Om de biodiversiteit in de Schoorlse Duinen te vergroten, start Staatsbosbeheer deze week met bomenkap op twee verschillende locaties in het bosgebied. In het noordwestelijke deel worden het naaldbos uitgedund om ruimte te creëren voor jonge loofbomen. In de duinen ten oosten van het Leeuwenkuilbos worden exoten weggehaald om het gebied open te houden.

De uitdunning van het bosgebied van de Schoorlse Duinen is onderdeel van een meerjarenproject. Elke paar jaar wordt een aantal dennen weggehaald. Deze keer wordt over een oppervlakte van rond 70 hectare ruimte en licht gecreëerd voor jonge loofbomen. "Zo ontstaat er een gevarieerd en gemengd bos", legt boswachter Samuelle van Deutekom uit aan mediapartner NH Nieuws. "Dit vergroot de biodiversiteit en de weerbaarheid van het bos. Het resultaat is een Atlantisch duinbos met meer soorten bomen, planten en dieren." Om hoeveel bomen het precies gaat, kan de boswachter niet zeggen.

De boomstammen worden opgestapeld langs de Schoorlse Zeeweg en later afgevoerd en verwerkt. Bijna al het hout, zo'n 95 procent, zal worden gebruikt voor de productie van OSB-platen. Van het overige hout wordt kisthout gemaakt. Het tophout en takken blijven achter. "Dit is een vereiste binnen de Natura 2000 regelgeving", legt Van Deutekom uit. "In het begin kan dat er wat rommelig uitzien, maar het is voor de ecologie van het bos juist heel nuttig dat het blijft liggen."

De twee gebieden waarin Staatsbosbeheer werkzaamheden verricht


Ook in de duinen zelf is onderhoud nodig. Snel groeiende boomsoorten - zoals de Amerikaanse vogelkers en de zeeden - kunnen er gemakkelijk uitzaaien en verdringen zo bijzondere inheemse soorten. "Vorig jaar zijn we in kleine mate begonnen met het open houden van de duinen. Met die werkzaamheden gaan we nu verder."

Ten oosten van het Leeuwenkuilbos gaat een aannemer deze exoten handmatig verwijderen. "De bomen worden afgezaagd en daarna versnipperd. De snippers zullen worden gebruikt voor het herstel van de paden in het duingebied."

Het uitdunnen van het bos start vandaag, maandag. Voor de veiligheid zal het werkgebied tijdens het onderhoud voor publiek zijn afgesloten. De gemarkeerde wandelroutes worden in het veld omgeleid. Het ruiterpad tussen de Schoorlse Zeeweg en het Blokkerspaadje is afgesloten. Naar verwachting zijn de werkzaamheden voor 30 november afgerond. (foto: mediapartner NH Nieuws)
Pin It
Bekeken: 673x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/