Netbeheerder TenneT ziet dat de top is bereikt voor het Noord-Hollandse hoogspanningsnet. Er kunnen geen grote energieverbruikers meer bij. En hoewel er geen directe gevolgen zouden zijn voor huishoudens, signaleren stroomaanbieders wel problemen in Noord-Holland Noord. Het provinciebestuur maakt zich zorgen.

Woensdag maakte TenneT bekend dat wat al langer werd verwacht, nu is gebeurd: voor grootverbruikers de maximale capaciteit van het hoogspanningsnet in Noord-Holland is bereikt. En dus komt er een stop, er mogen voorlopig geen nieuwe grootgebruikers bij. De stroom die er is zal beschikbaar blijven voor huishoudens en kleine bedrijven, maar er zitten dus duidelijk grenzen aan de groei. Ook in de provincie Noord-Holland.

"Dit is een groot probleem voor veel ontwikkelingen in de provincie," zegt gedeputeerde Rosan Kocken. "Door de netcongestie kunnen bedrijven, scholen, en andere ontwikkelingen op steeds meer plekken voorlopig niet worden aangesloten. Dit heeft enorme economische en maatschappelijke impact." De Provincie Noord-Holland wil dan ook werk maken van een oplossing en vindt TenneT en Liander aan haar zijde: "We werken met man en macht aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet en onderzoeken of slimme oplossingen om ruimte op het net te creëren mogelijk zijn", legt Robert Kuik, directeur netplanning bij TenneT, uit. "Samen met Liander gaan we in
gesprek met bedrijven om flexibel vermogen te vinden en zo extra capaciteit op het net vrij te maken."

Maar op korte termijn zit er weinig anders op dan zuinig aan doen met de beschikbare stroom. Consumenten worden zo veel mogelijk ontzien, grote bedrijven en instellingen vangen bot. Volgens TenneT wordt de overbelasting veroorzaakt door de toename van warmtepompen, laadpalen en verduurzamingsinitiatieven, waar het huidige net niet op berekend is. Ondernemers uit de regio worden op woensdag 25 oktober bijgepraat in de Webinar Webcongestie. Dan wordt ook ingegaan op oplossingen als 'spitsmijden' en het slim gebruiken van batterijen. (foto: Charlemagne / Pixabay)
Pin It
Bekeken: 809x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/