Schoorl gaat gebukt onder groepjes jongeren die vuurwerkbommen afsteken. Er zijn inwoners bang voor ze. Maandag hebben twee jongens nota bene knalvuurwerk bij het schoolplein aan de Molenweg gegooid terwijl er kleine kinderen op speelden, en daarna belaagden ze een omstander.

Dat laat inwoonster Renate weten. Volgens haar hebben dorpsbewoners veel last van jongeren die vuurwerkbommen afsteken. Ze wil ook graag anoniem blijven, uit vrees voor represailles. Renate is niet haar echte naam: "Voor je het weet staan ze aan mijn deur. Ze houden zich op in en rond het Nollenbos, naast de molen. Gewoon op klaarlichte dag gaan door het dorp bommen af. Onze kinderen durven inmiddels niet meer buiten te spelen." Renate is niet de enige die voorzichtig is tegenover Duinstreek Centraal, en laat weten dat er mensen in Schoorl bang zijn voor de jongeren Ze hangen doorgaans in groepjes rond.

Maandag ging er ook een vuurwerkbom af bij een huis aan de Idenslaan. In en weide vlakbij staan paarden. Er wordt vaker bij paarden in de buurt geknald. Opzettelijk, weet Renate. "Ook op de rijvereniging van De Duinridders hebben ze last. Tijdens de lessen laten jongeren bommen afgaan, waardoor de paarden op hol slaan tijdslijn de les."

Renate heeft het vuurwerkincident bij de school gemeld bij de politie. Dinsdag bleek deze nog niet in het politiesysteem te staan. "Hier gaan wel een aantal rode vlaggetjes omhoog", zei woordvoerder Derk Burger bezorgd. "Dit zijn wel incidenten waar we graag vanaf willen weten. Dit gaat richting mishandeling, en het gaat over de woon- en leefomgeving bij die school. Ik vind het nog wel wat."

Terugkijkende tot 1 september vond Burger twee meldingen van hard geknal in de avond, maar in beide gevallen vond de politie geen verdachten. Er zouden vanaf De Duinridders ook meldingen zijn gedaan. Het is niet duidelijk waarom de politiewoordvoerder die niet in het systeem trof. Misschien is het iets met zoektermen of weet alleen de wijkagent ervan. Burger hoopt sowieso dat mensen vaker melding van incidenten doen. Dan ontstaat een beter beeld van de situatie, en wordt het makkelijker om de daders te vinden en aan te pakken. "Vaak beseffen ze de gevolgen voor mens en dier niet."

Gemeente Bergen is op de hoogte van de vuurwerkoverlast in Schoorl. Woordvoerder Dorine van der Meij zegt dat er actie wordt ondernomen: "Er is de komende weken extra inzet van Jongerenwerk en politie en dat we hopen dat de jongere(n) worden herkend." (foto: Wikimedia / Aron van der Wurff)
Pin It
Bekeken: 1400x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/