De gebeurtenissen in Israël leiden ook in onze regio tot geschokte reacties. Maar ook tot veel discussie. In Alkmaar vroeg de VVD of de Israëlische vlag, als blijk van steun, niet bij het stadhuis kon worden opgehangen. Ook in andere gemeenten zijn er inwoners die dat een passend gebaar zouden vinden. Toch toch aarzelen gemeenten om de witblauwe vlag uit te hangen. De vergelijking met de Oekraïense vlag wordt daarbij van de hand gewezen.

In Alkmaar wordt naar aanleiding van de vragen van VVD-fractievoorzitter John van der Rhee nog overlegd. Het College zal dinsdag over de kwestie spreken. Ook in Heiloo zal nog worden overlegd, laat Mascha ten Bruggencate, burgemeester van Heiloo, weten: "We zijn geschokt door de gebeurtenissen. Het wel of niet hijsen van de Israëlische vlag wordt vanavond in het presidium besproken." De gemeente Bergen en de gemeente Dijk en Waard zijn er allebei al wél uit: zij gaan de Israëlische vlag niet ophangen. Dat bevestigen de gemeenten aan Streekstad Centraal.

"Het college van B&W van Dijk en Waard heeft met afschuw het nieuws over het geweld in Israël gevolgd", laat de gemeente Dijk en Waard weten. "Onze gedachten zijn bij de mensen die hun dierbaren hebben verloren en bij de mensen die zich sterk verbonden voelen met de mensen in die regio. Het college zou graag in contact komen met Dijk en Waarders die zich sterk verbonden voelen met de situatie in die regio." Maar het ophangen van de Israëlische vlag is wat anders, vindt het College van Dijk en Waard: "Het is aan het Rijk om een politiek standpunt in te nemen over een internationaal conflict, dat is niet aan een gemeente. Daarom zullen we ook geen vlag ophangen." (tekst gaat door onder de foto)

Het gemeentehuis van Bergen in Alkmaar. (foto: Streekstad Centraal)


Ook in Bergen is de verbijstering over het geweld groot: "We zijn enorm geschokt door het brute geweld van Hamas tegen onschuldige burgers." De gemeente noemt het geweld 'onbeschrijfelijk en onbegrijpelijk': "Onze gedachten zijn bij familieleden en nabestaanden die rouwen of in angst verkeren over het lot van hun familieleden en vrienden." Maar toch zal ook voor het Bergense gemeentehuis geen Israëlische vlag wapperen, "vanwege de complexiteit van het conflict".

De Oekraïense vlag, die toch ook verwijst naar een complex conflict, wappert wél bij de verschillende gemeentehuizen in de regio. Maar daar zit een andere gedachte achter, legt de woordvoerder van de gemeente Dijk en Waard uit: "Het hangen van de Oekraïense vlag is in regionaal verband afgesproken als symbool voor een ‘warm welkom’." Zo zou de vele vluchtelingen uit Oekraïne een hart onder de riem worden gestoken, is de gedachte. Een hart onder de riem wil de gemeente Dijk en Waard mensen die zijn geraakt door de gebeurtenissen in Israël zeker ook bieden, maar dan dus zonder vlag: "Onze ervaring is dat wanneer we met vertegenwoordigers van een gemeenschap of een land in gesprek zijn over een oorlog of een natuurramp, we mogelijk meer kunnen betekenen, dan met het ophangen van een vlag."
Pin It
Bekeken: 1703x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/