Een deel van het Noord-Hollandse strand lag vrijdag bezaaid met zieke, maar vooral ook dode alken en zeekoeten. Strandvonder Marco Snijders deed de lugubere ontdekking. "Het is natuurlijk vreemd dat het zo veel vogels zijn."

Een dode vogel op het strand is voor Egmonder Marco Snijders niets bijzonders, maar tientallen dode of bijna-dode alken en zeekoeten op het strand tussen Heemskerk en Camperduin; daarvan stond zelfs de gepokt en gemazelde jutter te kijken.

"We hebben er 50 geruimd", vertelt Snijders tegen mediapartner NH Nieuws. "En dit is nog maar de helft." Hij meldde de dode dieren bij 'alle instanties'. "Normaal gesproken hebben we contact met Naturalis (onderzoeksinstituut, red.) als zoiets gebeurt, want het is natuurlijk vreemd dat het zo veel vogels zijn."

Want het zijn er veel meer dan alleen de vogels in onze provincie, meent Snijders. Van zijn collega's in Pieterburen hoorde hij ook verhalen over dode vogels op het strand. "Er zijn verschillende meningen over: van vogelgriep tot uithongering. Maar er is maar een iemand die dat kan bevestigen, en dat is een arts."

Een beheerder van het Vogelhospitaal aan de Vergierdeweg in Haarlem liet eerder aan NH Nieuws weten er inderdaad veel meldingen binnen komen van zieke vogels en dat er in ieder geval geen sprake is van vogelgriep. De levende dieren die Snijders vond heeft hij overgedragen aan de Dierenambulance. "Ik hoop dat ze de vogels op kunnen lappen, ze waren er slecht aan toe, dus dat is nog maar de vraag."

Het is zeker niet de eerste keer dat de strandvonder op een groot aantal overleden vogels stuit op het strand. "We maken het vaker mee de laatste jaren. Jan-van-genten, meeuwen, aalscholvers, maar ook spreeuwen. Bij die laatste kwam uit onderzoek door Naturalis dat de spreeuwen waren getroffen door een onweersbui." (foto: NH Nieuws / Marco Snijders)
Pin It
Bekeken: 494x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/