Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt opgeroepen om meer te doen aan het schoonmaken en -houden van wateren. Dinsdag ontving hoogheemraad Jos Beemsterboer een petitie die bijna 18.749 keer was ondertekend. De oproep is een onderdeel van de petitie ‘Stop de watercrisis’ van Natuurmonumenten, die zo'n 102.000 keer is ondertekend. Het hoogste aantal ondertekenaars kwam uit Noord-Holland.

Andius Teijgeler, lid van de provinciale ledencommissie Natuurmonumenten: “Bijna nergens hier voldoet het water in de natuur aan de normen voor waterkwaliteit. Schadelijke lozingen, te veel meststoffen en bestrijdingsmiddelen vervuilen het water. En als er veel regen valt wordt water te snel afgevoerd. Dan hebben we in tijden van droogte weer een tekort. De natuur en het landelijk gebied in onze provincie kunnen niet zonder gezond en schoon water.” Volgens Natuurmonumenten holt de biodiversiteit daardoor achteruit.

Hij riep bestuurder Jos Beemsterboer zijn verantwoordelijkheid te nemen en lef te tonen om het waterprobleem samen met de provincie en het Rijk op te lossen en te zorgen dat de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water in 2027 gehaald worden. “De tijd is aangebroken om niet te vervallen in oplossingen voor de korte termijn maar te zorgen dat ons watersysteem op orde komt. Geen woorden meer, maar daden. Want alleen dan kan de natuur zich weer herstellen.”

Beemsterboer zei blij te zijn met de toenemende maatschappelijke betrokkenheid om de waterkwaliteit te herstellen. "Al jaren werken wij aan het verbeteren van de waterkwaliteit in onze oppervlaktewateren. Daarmee hebben we grote stappen gezet. De Kaderrichtlijn Water zet ons verder aan om in 2027 de ecologie in 51 gebieden binnen ons beheersgebied te beschermen en te herstellen en circa 130 stoffen uit alle wateren te verwijderen. Dit is resultaatverplichtend en de regels zijn streng. Van één stof teveel betekent al dat je je doel niet hebt gehaald en dat geeft een vertekend beeld. Het is voor HNNK topprioriteit maar wij kunnen het niet alleen. Wij doen dit samen en zijn daarbij afhankelijk van anderen om te werken aan de doelen 2027."

Natuurmonumenten wil dat schadelijke lozingen van bijvoorbeeld meststoffen en pesticiden stoppen. Met betere beloningen en meer grond zouden natuurinclusieve boeren gestimuleerd kunnen worden om bij te dragen via extensieve veeteelt. Ook de overgang naar biologische bollenteelt kan worden gestimuleerd. Daarnaast verdient grondwater volgens de organisatie betere bescherming en moeten grondwateronttrekkingen worden beperkt. Ook wil Natuurmonumenten dat de wateropvang verbeterd wordt, om perioden van droogte beter door te komen, en dat het waterpeil in veengebieden omhoog gaat om verzakking te stoppen.

Eerder namen bestuurders Sander Mager en Arjan van Rijn van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gedeputeerde Esther Rommel van de provincie Noord-Holland de Noord-Hollandse petities in ontvangst met de oproep zich in te zetten voor een beter waterkwaliteit. (foto: Natuurmonumenten)
Pin It
Bekeken: 1133x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/