Het blauwtongvirus heeft ook onze regio bereikt. Het virus was al aanwezig in het zuidelijk deel van de provincie Noord-Holland, maar rukt nu dus op richting het noorden. Het virus werd deze week vastgesteld op een boerderij in Grootschermer. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Op de kaart van NVWA is goed te zien hoe het virus oprukt van zuid naar noord. De boerderij in Grootschermer is de eerste in de regio Alkmaar. Verder zijn er besmettingen in Hoorn, Blokker en Slootdorp. Die laatste plaats is op de kaart van donderdag 28 september de noordelijkste besmettingshaard. Verwacht wordt dat het virus nog wel meer om zich heen zal grijpen. Het wordt verspreid door knutten, een mugachtige, en is daarom moeilijk te bestrijden.

Blauwtong maakt vooral schapen ziek, voor mensen is het niet besmettelijk. Koeien kunnen er wel hinder van hebben en dat is bij deze epidemie ook het geval, melden landbouworganisaties. Het zou gaan om een vrij heftige variant van het virus. Veel schapen overleven een besmetting niet. Dat betekent dat de epidemie ook een economische impact heeft.

Eerder deze week waren op de Alkmaarse Landbouwdag geen schapen, geiten of koeien aanwezig om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat heeft dus niet mogen baten, het virus was toen al aanwezig in de gemeente. De verwachting is dat het zich nu verder zal verspreiden in de regio. Om welke boerderij in Grootschermer het precies gaat is overigens niet bekendgemaakt.
Pin It
Bekeken: 2967x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/