Op verschillende locaties in de Duinstreek worden asielzoekers opgevangen, of wordt daar in de nabije toekomst mee begonnen. Ook de gemeente Bergen moet aan zijn verplichtingen voldoen, maar hoe en waar precies, dat ligt gevoelig. Ook zijn er zorgen over de kwaliteit van de opvang zelf. Op een bewonersavond in Schoorl zegde de gemeente deze week toe dat er in ieder geval een algemeen telefoonnummer komt dat 24 uur per dag bereikbaar is.

Dat telefoonnummer zou onder meer gebeld kunnen worden bij overlast. Want dat is wat veel bewoners vrezen: verveling en uitzichtloosheid die zich uitwerken in misdragingen, in de directe omgeving van de opvanglocaties. Nu is die omgeving nog Egmond-Binnen, waar dertig jonge vrouwen opgevangen worden. Straks wordt dat Klein Zwitserland aan de Duinweg in Schoorl. Daar komen behalve jonge vrouwen ook jonge mannen - iets waar niet iedereen gerust op is. Vanaf 1 november worden ook nog maximaal 90 Oekraïners opgevangen in Bergen aan Zee.

Opvanglocatie Klein Zwitserland in Schoorl. (foto: NH / Anne Klijnstra)


Maar er zijn zeker niet alleen zorgen over overlast. Ook over de leefomstandigheden in de opvanglocatie bestaat ongerustheid. Eerder al kwamen er vanuit Petten geluiden over een uitzichtloze situatie in de opvang daar, waar jonge mensen depressief raken door de verveling en de Spartaanse huisvesting. Zeker alleenstaande minderjarige vluchtelingen, de groep die naar de Duinstreek komt, is kwetsbaar en dat gaat buurtbewoners aan het hart.

De huisvesting is in de gemeente Bergen van een wat hogere standaard, maar toch zijn er wel twijfels over de sanitaire voorzieningen. Kunnen de mannen en vrouwen in Klein Zwitserland wel gescheiden douchen, vragen mensen die het gebouw kennen zich af. Om dat te realiseren wordt het pand nog verbouwd, is het antwoord.

De gemeente wil in ieder geval een luisterend oor bieden. Maar de opvang is geen kwestie van te nemen of te laten: iedere gemeente in Nederland moet plaats maken voor asielzoekers, ook Bergen.
Pin It
Bekeken: 850x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/