Volgend weekend is het weekend van de Open Monumentendagen. Maandag al werd dit feest van de geschiedenis 'afgetrapt' met een bijeenkomst in de Egmondse Abdij. Daar werd vooruitgeblikt op wat voor erfgoedliefhebbers in de Duinstreek toch wel een heel mooi weekend moet worden. Er gaan dan deuren open die de rest van het jaar gesloten blijven.

De bijeenkomst in de abdij was een goed moment om alvast vooruit te blikken. Onder de aanwezigen waren wethouder Ernest Briët en Glenn Pronk van Pronkbouw, die vooruitblikten op de Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september. Ook Leo Fijen van het Abdijmuseum en de kaarsenmakerij nam het woord en Vader Abt Thijs Ketelaars heette de bezoekers welkom in 'zijn' abdij. (tekst gaat door onder de foto)

De Egmondse Abdij was een passend decor voor de 'aftrap' van de Open Monumentendag. (foto: Hans Brouwers)


De Abdij van Egmond is een symbolische plek. De middeleeuwse abdij op deze plek werd verwoest in 1573 - precies 450 jaar geleden dus. Wat voor Alkmaar een feestelijk jubeljaar is, is dat nog niet vanzelfsprekend voor Egmond, iets waar eerder dit jaar al bij werd stilgestaan. Maar ook de hedendaagse abdij, een 20e-eeuwse schepping van de architecten Kropholler en Koldewey, is interessant, omdat de architectuur ervan laat zien hoe 'moderne' architectuur kan teruggrijpen op traditionele vormen van vóór de 20e eeuw.

Op de website van de Open Monumentendagen is na te gaan welke monumenten in de regio zijn opengesteld - en op welke dag. Van kerken tot molens, van armenhuisjes tot kastelen: er is van alles te zien en te beleven. De Open Monumentendagen zijn een landelijk evenement, dus ook buiten de gemeente Bergen is er van alles te ontdekken.

Een kaart met de nodige informatie helpt de erfgoedliefhebber op weg. (foto: Hans Brouwers)

Pin It
Bekeken: 627x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/