Bergen staat het eerste weekend van september traditiegetrouw bol van de muziek. Ook dit jaar weer, maar in het centrum wél onder een nieuwe naam. Nou ja, voor wie te jong is om van 'Bergen Live' af te weten. "We hebben ons losgekoppeld van Jazz en Sail", legt voorzitter Max van Veen uit aan mediapartner NH Nieuws, "en organiseren hier nu samen met de horeca twee dagen lang live muziek."

Max (32) is geboren en getogen in het dorp en weet niet beter dan dat er in 'zijn' Bergen altijd begin september muziek klinkt tijdens Jazz en Sail. "En die muziek moet blijven. Daarom heb ik mij in 2016 bij de organisatie aangesloten, en na corona besloten mijn schouders er flink onder te zetten, want het evenement was heel klein geworden."

Samen met de andere bestuursleden en alle vrijwilligers organiseert hij het gratis muziekfestival nu onder de titel 'Bergen Live': "Een nieuwe maar eigenlijk oude naam, want zo'n 40 jaar geleden heette Jazz en Sail nog Bergen Live", vertelt hij, als hij de oude posters laat zien die in de bovenbar van café Lamoraal aan de muur hangen.

Oude posters van Bergen Live aan de wand in Lamoraal (foto: NH Nieuws)


"Tijdens corona zijn best wat bestuursleden gestopt. Vorig jaar organiseerden we het festival met z'n vijven en was het alleen op zaterdag, terwijl de vrijdag echt dé dag is voor Bergenaren. We hoorden toen ook van bezoekers dat het 'een beetje van hetzelfde was', qua opzet en dat er weinig tot geen jazzmuziek te horen was, wat de naam wel suggereert." Dat gaf de organisatoren de laatste zet om het roer om te gooien. "Een nieuwe naam, nieuw elan, om zo het festival in het centrum te behouden."

"De samenwerking met Jazz en Sail is er niet meer. We gaan onze eigen weg met hulp van sponsoren en de horeca", vervolgt Max. "De gemeente helpt ons, maar dit jaar niet financieel. Dat hoeft wat mij betreft ook niet als dat niet nodig is. De kosten die we maken worden door onze sponsoren en horeca gedragen."

Dat het Plein ruimer is zonder de Bakemaflat komt de organisatie mooi uit. "Het plein wordt de hoofdlocatie met een groot podium. De andere podia zijn in en om de cafés en restaurants te vinden. Barrelhouse en gitarist Paulo Mendonca zijn de bekendere namen die komen spelen. En op zaterdagmiddag is er ruimte voor jong talent. Daarnaast willen we ook straattheater programmeren. Het wordt een breed programma van rock, blues, jazz en soul."

De organisatie hoopt dat Bergen Live zo'n 10.000 bezoekers per avond te trekt. "Het weer zal een belangrijke factor zijn", geeft Max toe. "We zijn benieuwd wat iedereen er van gaat vinden. We hebben dit jaar extra aandacht besteed aan de uitstraling en ook geïnvesteerd in beter geluid en licht."

"Én we hebben altijd vrijwilligers nodig trouwens", wil hij nog graag kwijt. "Voor dit jaar nog een aantal stagemanagers; mensen die zorg dragen voor bands. Zij kunnen zich via onze website aanmelden." Daar is ook het programma voor 1 en 2 september terug te vinden.


44e Jazz en Sail in Bergen aan Zee

Jazz en Sail blijft gewoon bestaan in Bergen aan Zee. Op het strand bij de Botenclub worden op 2 en 3 september een catamaran regatta gehouden en is er aansluitend muziek. Ook wordt er gezeild in de klasses Dart18, F18, ONK Hobie16 en Nacra. Zaterdag starten de races om 13:00 uur en op zaterdag om 12:00 uur.

Volgens de organisatie is het meeste te zien als de boten het water in gaan en de zeilers van start gaan, en wanneer de catamarans weer binnen komen. Dat zal zaterdag zijn rond 16:00 uur en zondag om ongeveer 15:00 uur. De organisatie raadt aan om een verrekijker en een camera mee te nemen.

Op zaterdag nemen DJ’s Michael & Salinas om 14:00 uur het roer en op zondag rond 16:00 uur. De prijsuitreiking is zondag rond 17:00 uur en om 18:00 uur bestijgt de band Gruv on da Ruv het podium.

Meer op botenclubbergen.nl/jazzandsail/.


Pin It
Bekeken: 1836x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/