Heilooënaren bewegen het meest van de hele provincie. Uit onderzoek blijkt dat bijna zes op de tien inwoners voldoet aan de beweegrichtlijn van het RIVM. Dat wil zeggen wekelijks minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen, verdeeld over meerdere dagen. Ook gemeenten als Bergen, Bloemendaal en Amsterdam scoren goed op dit vlak. In onze regio bewegen Dijk en Waarders daarentegen het minst.

Naar de sportschool gaan, een extra rondje met de hond of wat vaker de auto laten staan. Zo'n 57,8 procent van de Heilooënaren zegt zich te houden aan de beweegrichtlijnen van het RIVM. Ook Bergen staat in het linker rijtje met 57,1 procent. Maar in Alkmaar en Dijk en Waard gaat het minder goed: 52 en 48,9 procent zegt voldoende te bewegen. "Er is een toenemende kloof tussen gezondere en minder gezonde gemeenten", waarschuwt gezondheidsspecialist Marvin Grouw van Voeding en Fitness. De organisatie analyseerde nieuwe cijfers van het CBS.  "Uit eerder onderzoek bleek bijvoorbeeld al dat maar liefst veertig procent van de mensen zorg vermijdt uit angst voor hoge kosten."

Ook als het om de minste hoeveelheid rokers gaat, doet Heiloo het goed. Nergens in de provincie wonen minder rokers dan in Heiloo (9,8 procent). Andere gemeenten in de regio hebben procentueel gezien beduidend meer rokers. Bergen (14,2), Dijk en Waard (15,2) en Alkmaar staat regionaal gezien op de laatste plaats met 15,8 procent.


De gezondste gemeente van Noord-Holland is Bloemendaal. Tachtig procent van de inwoners ziet hun gezondheid als 'goed' tot 'zeer goed'. In onze regio staat Heiloo op de eerste plaats met 74,1 procent. Bergen pakt het zilver (71,8 procent) en Dijk en Waard het brons (71,4 procent). Alkmaar is hekkensluiter met 67,7 procent.

"Opvallend is dat de landelijke top drie (Rozendaal, Bloemendaal en Gooise Meren, red.) ook in de top 10 gemeenten met hoogste gemiddelde inkomen staan." Grouw verwacht dat de onderlinge verschillen tussen gemeenten verder zullen oplopen. "Naast de zorgmijders, zien we ook dat mensen het eigen risico ophogen om maandelijkse kosten van de verzekering te drukken. Dat kan een extra drempel zijn om niet naar de dokter te gaan."


Pin It
Bekeken: 2869x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/