Frisse zeewind, de avondzon en de bijzondere kleurenpracht van de duinen bij Bergen aan Zee. Dat is wat wandelaars prikkelt om mee te gaan met de IVN-gids. Woensdagavond 2 augustus vertrekt in het Parnassiapark een rondleiding waarin niet alleen de natuur, maar ook de cultuur en historie van Bergen aan Zee aan bod komen. "Maar het meeste is natuur."

Duinstreek Centraal sprak over het programma met organisator Hans Stapel, die nog maar eens in herinnering bracht dat Bergen aan Zee ook een dorp van beroemheden is. Zo zal onder meer schrijver Adriaan van Dis ter sprake kwam, die ten noorden van Bergen aan Zee in een koloniehuis voor 'repatrianten' uit Nederlands-IndiΓ« woonde. Zijn verhaal, maar ook verhalen over de architectuur en de ontwikkeling van het bijzondere duindorp, hebben een plekje in de rondleiding in en om Bergen aan Zee.

Maar de natuur staat dus centraal. En dan niet alleen de natuur van vogels en planten, maar ook die van zand. Het zand wordt immers steeds prominenter in het duingebied, nu het wat meer mag gaan stuiven. "Het dynamisch duinbeheer komt uitgebreid ter sprake", bevestigt Stapel. Merkwaardig is dat voor wie erop gaat letten, zand niet zomaar zand is. De kleur en samenstelling van de bodem verschilt per locatie. Dat laat de IVN-gids overtuigend zien: "Ik heb twee potjes zand mee, van twee verschillende plekken. Bergen aan Zee ligt precies op de grens van kalkarme en kalkrijke grond."

Een zomeravond aan zee kan verrassend fris zijn, waarschuwt Stapel nog. "Aan de kust staat altijd veel wind. Zeker op het hoge duin, daar komen we ook overheen." Het advies aan wandelaars is dus om zich goed aan te kleden. De wandeling begint om 19:30, kosten zijn 3 euro per persoon. Een Duinkaart is verplicht. Voor aanmelding, zie de IVN-site afdeling Noord-Kennemerland. (foto: IVN)
Pin It
Bekeken: 690x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/