Gratis haring voor iedereen. Daar hadden de bewoners van de Prins Hendrik Stichting in Egmond aan Zee wel oren naar. Dinsdag 18 juli was het zo ver: visboer Michel Heusy kwam met een kraam vol haring naar het bekende verzorgingstehuis midden in 'Derp'. Daarmee kwam een kerstwens van één van de verzorgenden uit.

Want zo is deze haringparty bij de Prins Hendrik Stichting begonnen: als een kerstwens. Rotary Bergen, de organisator van de kerstmarkt in Bergen, had daar vorig jaar een 'wensboom' staan en Angelique Blok van de Prins Hendrik Stichting was één van de mensen die daar een wens achterliet. Haar wens viel op, want die was toch wel heel anders dan de andere wensen. Zij wenste namelijk dat ze met bewoners van de Prins Hendrik Stichting naar een haringparty kon. (tekst gaat door onder de foto)

De bewoners hebben hun haringfeest is te danken aan een kerstwens van Angelique Blok. (foto: Duinstreek Centraal)


"Ik werk hier bijna 30 jaar", vertelt Blok als Duinstreek Centraal haar spreekt in Egmond aan Zee. "Ik ben nu medewerker welzijn, maar eerder werkte ik in het restaurant. Daar sprak ik er wel eens over met de bewoners. Wat zou het leuk zijn om er een keer op uit te gaan, zeiden die, dan gaan we een harinkje happen en een biertje drinken." En daar dacht Blok dus aan toen ze voor de wensboom stond. Want ook met kerst kun je natuurlijk best trek in een Hollandse nieuwe hebben.

De Rotary Bergen wilde deze wens graag werkelijkheid laten worden. En daarvoor hoefden de bewoners niet naar de haring toe te gaan, de Rotary zorgde er namelijk voor dat de haring zelf naar de Prins Hendrik Stichting kwam, omgeven door een hoop gemoedelijkheid. "Geen veiling van het eerste vaatje haring, geen fundraising", legt de Rotary Bergen uit. "Nee, gewoon een gezellige middag met en voor de 145 bewoners en de 40 medewerkers van de Prins Hendrik Stichting." (tekst gaat door onder de foto)

Deze haring ging in ieder geval snel naar binnen. (foto: Duinstreek Centraal)


En gezellig was het zeker, zo ondervond ook Duinstreek Centraal. Wij waren dinsdag 18 juli ter plaatse om de haring te proeven, om de live muziek van accordeonduo Gerrit Gravenmaker en William Wijker te beluisteren en om te genieten van een de positieve sfeer in de binnentuin van de Prins Hendrik Stichting. Ook midden in de zomer kan de kerstgedachte zomaar werkelijkheid worden.

De muziek, de hapjes, de drankjes en ook de haring zelf: alles was belangeloos geschonken aan de Stichting en haar bewoners. Achter zijn kraam vertelt visboer Michel Heusy uit Bergen dat hij niet lang na hoefde te denken over zijn belangeloze medewerking: "Ik ben 40 jaar geleden hier begonnen, in Egmond. Dit zijn mijn trouwe klanten. En ik vind het mooi als je vanuit je eigen succes iets terug kunt doen, dus sta ik hier nu haring klaar te maken." (tekst gaat door onder de foto)

Samen met Luuk Wokke (links) zorgt Michel Heusy voor heerlijke harinkjes. (foto: Duinstreek Centraal)


De haring valt in de smaak, merkt Heusy. Dat verbaast hem niet, want juist ouderen zijn echte haringeters, weet hij. "De jongere generatie eet bijna geen haring, maar als je het sushi noemt willen ze het wél hebben", zegt hij lachend. "En op latere leeftijd weten ze ons meestal toch weer te vinden." Want al begrijpen buitenlanders vaak niet wat ons bezielt, een zoute haring blijft in Nederland een populaire snack.

Dat haring behalve lekker ook hartstikke gezond is, dat bleek wel, want de bewoners van de Prins Hendrik Stichting leken haast onvermoeibaar. "Vaak merk je wel dat ze na een uurtje moe zijn", vertelt Blok uit ervaring. "Maar nu is dat helemaal niet zo, ze zitten er nog steeds! Ze raken het niet zat. Echt fantastisch."
Pin It
Bekeken: 1005x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/