De middag vóór de rellen in het AZ-stadion afgelopen mei gingen hooligans met elkaar op de vuist bij het station van Alkmaar. Nu blijkt dat de politie daar ook onderzoek naar doet. Er zouden inmiddels meerdere verdachten een telefoontje hebben gehad dat ze zich moeten melden op het bureau.

Dat meldt mediapartner NH Nieuws. Zij hebben contact met betrokken. Het gaat om ongeregeldheden op donderdag 18 mei, op dezelfde dag dus als de rellen in het AZ-stadion. Daar ging het mis rond 14:00 uur. Tientallen aanhangers van AZ waren toen aanwezig in een café aan de Stationsweg, een paar uur voor de wedstrijd van hun club tegen het Engelse West Ham United. Daar kwam ineens, zo zeggen ze zelf, een groep op ze af.

Voor het oog van omwonenden en nietsvermoedende passanten gingen de hooligans elkaar vervolgens te lijf. Er werd gegooid met meubilair van de kroeg. Op video's van de vechtpartij is te zien hoe minimaal één persoon van de aanrennende groep tegen de grond wordt geslagen en daarna bewusteloos wordt meegesleept. De daders zijn daarna de Stationsbuurt in gevlucht.

In andere video's is een bebloede man te zien die wordt achternagezeten door anderen. Er wordt die middag niemand opgepakt, de politie is volgens critici 'te laat'. Er zouden al lang en breed geluiden zijn dat rivaliserende groepen naar Alkmaar wilden komen. Toch was er wel degelijk rekening gehouden met escalatie, zo licht burgemeester Anja Schouten later in een gesprek toe, alleen kwam deze 'aanstormende groep' niet met de trein zoals ingecalculeerd, maar werden ze met verschillende busjes om de hoek afgezet. Waar vandaan precies is nooit bekendgemaakt.

Blijkbaar loopt er nu dus toch een onderzoek naar de ongeregeldheden op de Stationsweg: meerdere mannen hebben afgelopen week een telefoontje of brief gehad dat ze zich moeten melden bij de politie op verdenking van openbare geweldpleging. Het gaat om een aantal 'nieuwe' verdachten, maar volgens ingewijden ook al veroordeelden voor de stadionrellen aan het einde van de wedstrijd van AZ tegen West Ham United.

De advocaat van meerdere verdachten van de rellen op de Stationsweg, Vito Shukrula, zegt ervan uit te gaan dat naast de verdachten uit Noord-Holland ook de 'rivaliserende' hooligans worden aangepakt. "Je mag hopen dat de politie ook zoveel energie en tijd steekt in het jagen op de identiteit van de belagers van de AZ'ers die stonden bij café het Moddermannetje. Die stonden daar gewoon een biertje te drinken bij hun stamkroeg." De raadsman zegt dat de AZ-groep  'totaal overrompeld' werd door een 'verrassingsaanval van FC Groningen en West-Ham hooligans'. "Die waren helemaal naar Alkmaar afgereisd om daar rotzooi te trappen. Dan ga je je als AZ'er vervolgens natuurlijk niet verschuilen achter de bar en huilend de politie bellen. Dan verdedig je jezelf en je vrienden."

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wil tegen mediapartner NH Nieuws op dit moment niet ingaan op vragen over verdachten van middagrellen. "Het onderzoek is in volle gang, op dit moment kunnen wij geen nadere mededelingen doen. Vermoedelijk is er over twee weken meer te zeggen."
Pin It
Bekeken: 2279x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/