Groet en de duinen, de bossen, de zee: het is een landschap dat niet alleen wandelliefhebbers, maar ook kunstenaars steeds opnieuw heeft weten te raken. Uitgever Kees de Bakker raakt niet uitverteld over de grote betekenis van Groet en omgeving voor de literatuur en voor andere vormen van kunst. "Hier kwam alles bij elkaar."

Deze zomer neemt De Bakker geĂŻnteresseerden weer mee op zijn Literaire Wandelingen door Groet. "Het is het zevende jaar dat ik doe", vertelt hij aan Streekstad Centraal. "En dat al sinds 2015. Door corona ging het twee jaar niet, maar vorig jaar zijn we er voorzichtig weer mee begonnen. We wandelen twee uur, ik ben de prater. Daarna ben ik moe hoor", geeft hij toe. "Dan gaan we lunchen bij De Bokkesprong."

De grootste namen van de Nederlandse literatuur komen tijdens de wandeling door Groet voorbij. "De familie Van het Reve kwam hier. Karel van het Reve had er een huis. Maar ook Gerard is hier geweest, in de tijd dat hij al nadacht over De avonden schreef. In de jaren dertig kampeerden ze op camping de Paardenhemel zonder stroom en water. Ik denk dat hij die sfeer heeft kunnen gebruiken voor De avonden. Maar dat is mijn theorie hoor."

De Bakker doet de wandelingen dan ook zelf en legt er een persoonlijke toets in. "Maar er is ook muziek, als we geluk hebben. Dan zingt Bert van Baar zijn lied 'Het Noord-Hollands Landschap’ vlak voordat we vertrekken'. Behalve singer-songwriter is Bert is artistiek leider van het Eldorado Zomerpodium." En daarmee komt een andere literaire locatie in beeld, camping Eldorado, Heereweg 233 in Groet, één van de plekken waar de grote schrijver Nescio verbleef. "Dit landschap moet voor hem veel hebben betekend." Het is het vertrekpunt van de wandelingen van De Bakker.

Kees de Bakker bij het Witte Huis, met aan zijn zijde de Zuid-Afrikaanse schrijfster Pauline Vijverberg (foto: aangeleverd)


Er volgen nog vele andere namen. De historici Jan en Annie Romein, hun zoon, Jan-Erik Romein. En Bob van Amerongen. "Karel van het Reve, Bob van Amerongen en Jan-Erik Romein waren hier al toen ze jong waren en spraken toen met elkaar af: later hebben we hier een huis." En die huizen zijn er dus, wie mee wandelt met De Bakker komt ze vanzelf tegen.

Behalve literatuur komen ook andere vormen van kunst aan bod. De Bakker heeft oog voor de soms bijzondere architectuur van de huizen in de Duinstreek. "Het Witte Huis, een voorbeeld van het Nieuwe Bouwen." En er hoort een mooi oorlogsverhaal bij van Jan en Kees Brusse, weet Streekstad Centraal nu. Wie dat ook wil horen, kan meewandelen op één van de vier zondagen: 23 en 30 juli, 6 en 13 augustus. Aanmelden kan met een e-mail naar Conserve. De wandeling begint om 11:00 uur bij camping Eldorado in Groet. Deelname kost 20 euro, maar voor dat bedrag krijgen deelnemers een boek naar keuze uit de “Hier”-serie (Alkmaar, Bergen, Bergen aan Zee, Schoorl, Groet Camperduin) . "Dus het is eigenlijk gratis", voegt De Bakker toe.
Pin It
Bekeken: 1727x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/