De geiten van de Klompenhoeve zijn gered. Naast boer Theo Dekker uit Schagerbrug heeft ook een boer uit Friesland zich gemeld. Hij neemt de 150 geiten over die nu nog in Noordbeemster staan. "Over twee weken zullen ze daar naartoe verhuizen", laat Roos Slot van Esdégé-Reigersdaal weten aan mediapartner NH Nieuws.

Twee weken geleden raken de 250 geiten van de Klompenhoeve in Egmond aan den Hoef dakloos. Op het terrein van de zorglocatie breekt 's nachts een grote brand uit, die de stal volledig in as legt. Wonder boven wonder overleven alle dieren het. Honderd van de geiten kunnen tijdelijk logeren bij boer Theo Dekker in Schagerbrug. De andere 150, waarvan 50 jonge geitjes, mogen op het erf van een boerderij in Noordbeemster staan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De brand zorgde voor grote schade aan de stal. (NH Nieuws / Maaike Polder)


Voor de brand werd al bekendgemaakt dat zorginstelling Esdégé-Reigersdaal de veehouderij en de zuivelafdeling van de Klompenhoeve gaat sluiten. Die afdelingen zouden al enige jaren niet meer winstgevend, ondanks dat de producten bij biologische winkels door heel het land in de schappen liggen. Na het nieuws van de sluiting wordt wekenlang druk gezocht naar een nieuwe eigenaar. De verwoestende brand zet extra druk op de ketel, maar het vinden van een nieuw onderkomen voor 250 geiten blijkt een lastige opgave. Een bezorgde medewerker van de Klompenhoeve, die anoniem wil blijven, vreesde dat het vinden van een nieuw thuis een onmogelijke klus zou worden. Hij was zelfs bang voor slachting, omdat hun gezondheid al jaren niet zou zijn gecheckt. "Dat zou een ramp zijn voor cliënten, die dol zijn op de geiten en ook vaak een lievelingsdier hebben", vertelde hij eerder deze week.

Maar dan neemt boer Theo uit Schagerbrug een besluit. Hij laat de geiten checken en ze blijken kerngezond te zijn. "We hebben de afgelopen weken keihard gewerkt om de dieren een goed en veilig onderkomen te bieden en zijn gezond, dus blijven ze hier." Voor de helft van de geiten zit de verhuizing er dus al op. De andere helft is inmiddels ook getest en verkast over twee weken naar Wyns in Friesland, zegt Roos Slot van Reigersdaal. "Daar zit een boer met een nieuwe stal en flink wat ruimte voor uitbreiding. "Over twee weken verhuizen eerst de honderd volwassen geiten. De jonge geiten zullen iets later verhuizen."
Pin It
Bekeken: 2665x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/