De renovatie van het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef verloopt voorspoedig. Gemeente Bergen en de erfgoedorganisatie BOEi boden woensdagmiddag een kijkje achter de schermen. Erfgoedspecialist John Holtrust-Westerbeek van BOEi is tevreden over de open dag: "Er is een man of 40 gekomen. We hebben mensen kunnen helpen met informatie, en we hoorden verhalen van mensen die er hebben gewoond, die er koeien hebben gemolken of er gelogeerd hebben. Da's leuk om te horen."

"We zijn in maart begonnen met de restauratie van Slotweg 44 en 42 en zijn er een jaar mee bezig", blikt John Holtrust-Westerbeek terug. "We zijn nu bijna klaar met de buitenkant van Hoeve Overslot en gaan dan naar Slotweg 44. Het hele pand ligt open. Daar hopen we rond november klaar te zijn en daarna gaan we de binnenkant doen van nummer 42. We lopen een beetje voor op schema, dus als het zo doorgaat zijn we in maart volgend jaar wel klaar."

John Holtrust-Westerbeek is tijdens het gesprek met Duinstreek Centraal duidelijk in zijn nopjes over het project in Egmond aan den Hoef. "Het is echt bijzonder dat er in de polder nog panden van rond het jaar 1600 zijn. Slotweg 44 was een buitenhuis van rijken. Het was al bijzonder dat er zo'n groot huis werd gebouwd." Op de vraag of hij schrok toen hij voor het eerst de staat van de twee rijksmonumenten zag, zegt de erfgoedspecialist dat hij wel wat gewend is. Maar hij erkent dat het de hoogste tijd was voor herstelwerk. "Een jaar of twintig geleden is de hoeve al gedeeltelijk gerestaureerd, maar 44 was wel echt slecht. De fundering wordt ook hersteld en dat is ook wel echt nodig. Er is een hele tijd niks gebeurd."

"We willen terug naar het boerenerf van rond 1850 tot 1900. We hebben goed overleg met de Rijkdienst voor Cultureel Erfgoed en de monumentencommissie van de gemeente gehad over hoe we de panden zo authentiek mogelijk kunnen restaureren". Daar moest nog aardig wat over geboomd worden, volgens de erfgoedspecialist. "Je moet keuzes maken omdat sommige delen uit 1600 zijn en sommige pas in 1850 zijn toegevoegd: wat ga je wel of niet openmaken en terugbrengen? En we wilden zonnepanelen op de daken, maar uiteindelijk is er besloten dat die niet passend zijn. De komende veertig jaar moeten er goed bruikbare en exploitabele panden staan. En het project is in het kader van de herontwikkeling van het Slotkwartier. De gemeente wil de oude historische kern van Egmond aan den Hoef weer tot een vitale kern maken."

Fase 2, de restauratie van nummers 42 en 44, kost zo'n anderhalf miljoen euro, maar de gemeente hoeft dat niet alleen op te hoesten. Holtrust-Westerbeek: "We hebben twee mooie subsidies ontvangen. De provincie verstrekte vorig jaar subsidie en de Rijksdienst Ondernemend Nederland geeft ook een subsidie in het kader van duurzaamheid.

Holtrust-Westerbeek zegt dat BOEi nog wel wat wil gaan doen met verhalen zoals hij die hoorde tijdens de open dag. "BOEi is juist bezig om verhalen achter gebouwen te vertellen. We willen de buurt ook betrekken bij al die werkzaamheden die plaatsvinden. Maar voorlopig zijn we vooral bezig met de restauratie zelf". Hij stipt nog even aan dat de fotowedstrijd ten einde loopt. Vrijdag is de laatste dag dat mensen oude foto's van het Slotkwartier naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kunnen mailen. Daarna kiest gemeente Bergen drie foto's worden gekozen om op grote doeken te hangen aan de bouwhekken.

Meer over de restauratie op bergen-nh.nl/slotkwartier.
Pin It
Bekeken: 665x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/