Wandelen lijkt steeds populairder te worden. In Noord-Holland is het aantal wandelevenementen de afgelopen twintig jaar namelijk flink toegenomen. Jaarlijks worden er in onze provincie zo'n acht wandelactiviteiten gehouden. Wat verklaart dat enorme sportieve succes?

Het begon allemaal in 2003 in Egmond. Daar werd toen de eerste wandelmarathon van de badplaats georganiseerd. Jeroen Wouda van sportevenementen-stichting Le Champion wijdt dat aan de "missie om zoveel mogelijk mensen, jong en oud, te inspireren en te faciliteren om te sporten en te bewegen". "We moeten bijdragen aan een gezonde samenleving. En dat lijkt dus steeds beter te lukken. Hierdoor kun je veel meer mensen in beweging krijgen."

Dat wandelen gezond is, is bekend. Maar de reden dat er inmiddels jaarlijks rond de honderdduizend mensen meedoen aan de wandelevenementen is niet alleen maar vanwege de gezondheid, vooral de 'gezelligheid' speelt een belangrijke rol. Dat geldt zeker voor de wandelvriendinnen Natasja Tervoort en Linda Groen uit Heerhugowaard. De dames doen al jaren mee aan bijna alle wandelevenementen in Noord-Holland. "In 2013 was onze eerste tocht, dat was met de Egmond Wandel Marathon. Het was toen echt heel slecht weer, maar we zijn nog steeds verslaafd aan wandelen", vertelt Linda, als mediapartner NH de dames tegenkomen tijdens de Wandel4daagse van Alkmaar. "Sindsdien doen we mee aan bijna alle wandelevenementen van Le Champion", vult Natasja aan.

Inmiddels zijn er acht wandelevenementen in de provincie. Naast de wandelvierdaagse van Alkmaar kunnen mensen deelnemen aan de Dam tot Dam-tocht, de 30 van Zandvoort, de Fjoertoer Egmond, de Amsterdam City Walk, de Zandvoort Light Walk, de Haarlem City Walk. "Als ik al die mensen zie wandelen, gaat mijn hartje gewoon sneller kloppen", vertelt Natasja. "Het is super gezellig. Je komt iedereen weer tegen en maakt met iedereen een praatje. En ook de mensen langs de route. Het is echt een groot feest. Ook bij de verschillende posten is het een feestje."

"Alles is goed gefaciliteerd. Er is uitgebreide en goede verzorging bij de posten, naast bankjes, toiletten en medisch posten, is er ook iets lekkers te eten”, zegt Wouda. "We doen er alles aan om het evenement aantrekkelijk te maken. De routes nodigen uit om meer van de plek te weten te komen. Elk evenement is uniek qua karakter. Er is voor elk wat wils: korte en lange afstanden, jong tot oud, iedereen kan meedoen."
Pin It
Bekeken: 2241x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/