Ze zijn een bekende verschijning op de Alkmaarse Wandel4daagse: de Alkmaarse Wandelmusketiers. Drie mannen in knalgele gele outfit die de grootste lol hebben, maar tegelijk een serieus doel: geld binnenhalen voor 't Praethuys in Alkmaar. Er is al ruim 17.000 euro opgehaald, het nieuwe streven is nu 22.500. Dat komt neer op vijftig euro per gelopen kilometer.

De drie hebben zin in de eerste wandeldag, naar Bergen, door de duinen en over het strand. De mooiste route misschien wel. "Dag 1, maar zelf zijn we zijn halverwege ons doel", vertelt Hans Maarten Parriger. "Het doel is 450 kilometer dit jaar. Want we zijn wel Alkmaarders." Hij wijst op zijn kameraden: Harry van de Kuijt en Inico Geels. De laatste loopt zelfs met de Alkmaarse vlag op de rug. Het getal '450' staat natuurlijk voor 450 jaar ontzet. Er is al 200 kilometer gelopen, met deze Alkmaarse Wandel4daagse komt daar 80 kilometer bij (dus viermaal 20). "En dan in Nijmegen nog 120 kilometer", rekent Parriger uit. "En dan doen we nog 50 kilometer in september."

Met de beroemde Vierdaagse van Nijmegen is het ooit allemaal begonnen. "Die hadden we vier keer gelopen", herinnert Parriger zich. "Toen begonnen ze tegen me: we gaan nog een vijfde keer ook, je moet mee. Maar ik dacht, wat willen jullie van me?" Om het driemanschap intact te houden werd toen een goed doel verzonnen: 't Praethuys, de plek waar mensen terecht kunnen met hun verhalen over kanker. "We zijn zelf een lopend Praethuys. Iedereen heeft wel een ervaring gehad. Harry, onze lange, kijk -", hij wijst naar Van de Kuijt, "die heeft het zelf gehad. Dat was heel erg. Belde 'ie ons in tranen op net na de Nijmeegse Vierdaagse."

Van der Kuijt is gelukkig genezen, maar de verbondenheid met thema blijft. En dus staat voor dit jaar zelfs een geheel eigen wandelevenement op het programma, op 2 september. Parriger vertelt over de route, die via de Schermer en De Rijp zal gaan. "We beginnen 's ochtends om half vijf bij Koedijkervlotbrug". Lachend: "Dus we gaan er wel van uit dat jullie verslaggever dan vroeg ter plekke is."

In de Forestusstraat, niet ver van de start, krijgen ze van een piepjonge bewoonster pepermuntjes uitgedeeld. "Dit is zo leuk aan de Alkmaarse Wandel4daagse." Een paar stappen verder worden ze herkend. "Heb ik jou niet pas nog gezien?" "Nee, dertig jaar geleden!" En zo blijft het gaan. Parriger geniet zichtbaar. "Dit is zo mooi. We zijn alle drie een beetje baasjes eigenlijk, maar als we wandelen is het gewoon altijd leuk." Om de hoek, onder de Watertoren, wordt nog een vrolijk lied ingezet. Daarna verdwijnen ze onder het viaduct, op naar Bergen. Op naar de 450 kilometer.


Doneren voor 't Praethuys kan via de webpagina van de actie: Alkmaarse Wandelmusketiers voor 't Praethuys. Daar is ook de teller in beeld, zodat geïnteresseerden kunnen bijhouden of het nieuwe doel van 22.500 wordt gehaald. De wandelavonturen van de drie Alkmaarders zijn ook te volgen op Facebook.


Pin It
Bekeken: 2876x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/