"We moeten blijvend herdenken", dat zei Hedy d'Ancona tijdens haar toespraak bij Kamp Schoorl donderdagmiddag. Jong en oud hadden zich verzameld bij het monument voor de jaarlijkse herdenking. Ook Duinstreek Centraal woonde deze herdenking bij.

Hedy d'Ancona was uitgenodigd om een toespraak te geven voorafgaand aan de minuut stilte. De voormalig staatssecretaris vertelde over hoe zij de oorlog meemaakte. Ze  sprak over haar Joodse vader, die tijdens de oorlog omkwam. Ook burgemeester Lars Voskuil benadrukte de noodzaak van de herdenking. "Bij de herdenking vandaag, moeten we stilstaan bij de verschrikkingen van toen."

Soms fietsten er nieuwsgierige toeristen langs die zich afvroegen wat voor plechtigheid dit nou was, midden in het prachtige natuurgebied. Dat was voor de inwoners van Schoorl wel duidelijk. Ieder jaar wordt hier stilgestaan bij de geschiedenis van Kamp Schoorl, het eerste gevangenenkamp in Nederland dat de Duitsers in gebruik namen. Het herdenkingsmonument markeert de locatie van dit kamp.

Rondom het herdenkingsmonument verzamelden zich kinderen van basisschool Teun de Jager en Kindcentrum Het Klimduin. Enkele leerlingen mochten een gedicht opdragen en een bloemstuk bij het monument leggen. "Het is heel indrukwekkend", verklaarde een leerling van OBS Teun de Jager die een gedicht mocht voordragen.

Als afsluiting van de herdenking sprak rabbijn Spiero het 'jizkor' uit, het traditionele joodse herdenkingsgebed. Hierna volgde één minuut stilte, waarbij je een speld kon horen vallen. Als laatste kwam de bloemlegging, waarbij het herdenkingsmonument bedolven werd met kleurrijke bloemen.
Pin It
Bekeken: 680x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/