Van een échte traditionele Meidenmarkt in Schoorl is al jaren geen sprake meer, maar nu 'rommelt' het op Facebook toch weer over het vergane fenomeen. De vraag: 'Wie gaat er naar Meidenmarkt?', gaat vlak voor Tweede Pinksterdag rond op het platform. De nieuwe eigenaar van Honky Tonk haakt erop in, al wil hij niet van een 'meidenmarkt-feestje' spreken.

Bij restaurant Honky Tonk, aan de voet van het klimduin, kunnen de voetjes van de vloer aankomende maandag. "Vanaf 16:00 uur hebben wij twee dj's uit het dorp die komen draaien", vertelt eigenaar Frank van der Kolk aan mediapartner NH Nieuws. Maar een echte oude Meidenmarktsfeer hoeven bezoekers niet te verwachten. "Wij hebben Honky Tonk in maart overgenomen en kennen natuurlijk de verhalen van Meidenmarkt, en ook wat er niet goed ging. We mikken met muziek uit de jaren 80 en 90 op een wat ouder publiek. We willen gewoon een leuke middag organiseren op Tweede Pinksterdag, zonder dat stempel."

Op Facebook worden de dj's echter wel gepromoot met een oude foto van een vol klimduin en verwijzingen naar Meidenmarkt. "De dj's staan binnen te draaien", licht Frank toe. "Wel is ons terras gewoon open. Om 20:00 uur gaan we dicht. We organiseren elke maand trouwens wel iets; volgende maand komt Dick Raat zingen."

Bij Joop Schoorl aan de andere kant van het pleintje liggen er geen extra plannen voor Pinksteren. "We zijn een lunchtent, wij zijn die dagen open en gaan zoals altijd om 17:00 uur dicht", vertelt eigenaar Jolijn Köhne. "We gaan daarna wel gezellig langs bij onze overburen, hoor. Ik hoop op een leuke middag daar."

Köhne snapt de voorzichtigheid bij Honky Tonk. "Je wil niet dat het mis gaat, want eigenlijk zou het wel heel leuk zijn dat er weer iets georganiseerd wordt rond Meidenmarkt." Hoe dat er dan uit moet komen zien, daar wil ze het in de toekomst wel eens met haar horecacollega's over hebben.


Menigeen in de regio heeft ooit de liefde gevonden tijdens Meidenmarkt op het klimduin in Schoorl. De traditie stamt volgens de overlevering al uit de 16e eeuw toen de 'boertjes, spinsters en snollen van het hooge duyn afrolden', zoals een dichtregel uit die tijd beschrijft.

Van een drukbevolkt klimduin is er al jaren geen sprake meer op Tweede Pinksterdag. Geen horden meiden meer die naar beneden rennen om zich te laten 'vangen' door de jongens. Het traditionele 'liefdesfeest' lijkt verloren. En dat komt deels doordat de sfeer door een aantal is verziekt. Misdragingen door benevelde jongeren en daaropvolgende maatregelen bleken de doodsteek voor het ongeorganiseerde 'lonken op het duin'.

Omdat er al jaren 'niets' gebeurt, worden er ook dit jaar geen extra maatregelen ingezet, zoals camera's en handhavers, laat de gemeente aan NH weten.


Pin It
Bekeken: 1090x
https://ee.itk.ac.id/data/