Het is ruim een jaar geleden dat het geteisterde kunstpaard 'Stairway to Ringo' van de entree van Egmond aan Zee verhuisde naar een weiland, maar nu is de discussie losgebarsten over zijn eventuele opvolger. Ondernemersvereniging BIZ ziet het plaatsen van een nieuw kunstobject bij de ingang van het dorp, ondanks het debacle met het paard, wel zitten. "Wij geloven dat we samen iets neer kunnen zetten waar iedereen trots op is."

"Nee, het paard was niet zo'n succes, daar moeten we eerlijk over zijn", vertelt Joost Botman, die namens de gemeente de lokale ondernemersvereniging BIZ helpt bij nieuwe initiatieven. "De grote fout is dat het paard daar destijds is geplaatst zonder overleg met de inwoners. Dat moeten we nu dus echt anders doen. We willen daarom na de zomer ook een enquête houden onder de Egmonders."

Want het witte kunstpaard viel, in de jaren dat het bij de entree van Egmond aan Zee stond, regelmatig ten prooi aan vandalen. Zo werd het meermaals beklad, in brand gestoken en vernield. Zelf het hufterproof maken van het kunstwerk haalde niks uit. De gemeente besloot het geplaagde hoefdier uiteindelijk te verplaatsen naar een manege in het naburige dorp Egmond aan den Hoef, meldt mediapartner NH nieuws.

Want dat het kunstpaard de handen niet op elkaar kreeg, hoeft volgens Botman niet te betekenen dat er geen behoefte is aan een mooi kunstwerk bij de entree van het dorp. "Waarom zou Egmond aan Zee zichzelf dat niet gunnen? Wij denken dat het echt een meerwaarde is voor het dorp. Kunst is niet per se geldverspilling", aldus Botman.

Volgens Botman is het de bedoeling dat dit kunstproject voor en door Egmonders is. Zo wordt dorpsvereniging Parel aan Zee erbij betrokken en gaan de leden van jongerencentrum De Wal het uiteindelijke ontwerp bouwen. Inmiddels zijn er drie bijeenkomsten geweest, waar verschillende ideeën uit zijn gerold. "We zitten nog in een vroeg stadium, maar we merken dat er veel enthousiasme is."

Waar het nieuwe kunstwerk moet komen is nog niet duidelijk. Op de beoogde plek langs de Egmonderstraatweg is natuurbeheerder PWN van plan om een ecoduct te bouwen en zo twee duingebieden met elkaar te verbinden. "We willen in ieder geval iets herkenbaars neerzetten bij de entree van het dorp waardoor bewoners het gevoel hebben dat ze thuiskomen. Ook zou het mooi zijn als toeristen er een selfie kunnen nemen."

Maar volgens Rita Koppedraaijer, van bewonersvereniging Hart voor Egmond, is dat allemaal niet nodig. "Als ik Egmond aan Zee binnen kom rijden zie ik de lucht, het kerkje en de contouren van het dorp. Dan voel ik me thuis. Daar heb ik, en velen met mij, geen duur kunstwerk voor nodig."

Koppedraaijer zette zich jaren in om het kunstpaard op een andere plek te krijgen. Ze vreest dat dit nieuwe kunstwerk in de toekomst hetzelfde lot wacht als het paard. "Het ligt op een kroegenroute, dus je kunt erop wachten dat het weer gesloopt gaat worden. Waarom vragen ze niet eerst of er überhaupt behoefte is aan een kunstwerk voordat er gemeenschapsgeld over de balk wordt gesmeten?"

Koppedraaijer is niet de enige die kritiek heeft. Op de Facebookpagina 'Je bent een derper als'zijn er meer verbaasde reacties te lezen. Joost Botman heeft ze ook gezien en vindt het jammer: "Ik hoop juist dat mensen die kritiek hebben naar de bijeenkomsten komen om mee te denken. Als uit de enquête, waarin we ook drie ontwerpen laten zien, blijkt dat de inwoners het niet willen, doen we het niet."

Na de zomer wordt dus om de mening van de Derpers gevraagd. Voor Rita Koppedraaijer van Hart voor Egmond is dat te laat. "De volgorde is verkeerd. Ze hadden eerst een enquête moeten houden, en pas als daaruit blijkt dat mensen het zien zitten, verdergaan met het plan. Nu komt het bij mij over dat we moeten tekenen bij het kruisje."
Pin It
Bekeken: 706x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/