Vogelliefhebbers maken melding van een opvallende vogel in Bergen. Vorige week werd er namelijk een lepelaar waargenomen bij de Voert. De lepelaar is een grote witte vogel met een uitzonderlijke snavel. Die heeft de vorm van een lepel, vandaar de naam.

Duinstreek Centraal vroeg zich af hoe bijzonder dit nou is en sprak daarom met vogelaar Jurgen Rotteveel. "Nee, een lepelaar is niet heel speciaal," zegt Rotteveel. "Ze broeden bijvoorbeeld op Texel en langs het IJsselmeer. Ze worden af en toe wel in deze omgeving gezien. Bijvoorbeeld dat ze voedsel aan het zoeken zijn in slootjes."

In 2004 stond de lepelaar nog op de Rode Lijst van bedreigde vogels. Tegenwoordig komt de vogelsoort steeds vaker voor. Rond 1970 waren er namelijk nog maar broedparen in ons land. In 2022 is dat aantal gestegen naar rond de 3700 broedparen. De Vogelbescherming noemt het op hun website één van hun grootste beschermingssuccessen.

Op foto’s is te zien dat de vogel met de lepelvormige snavel in het water zat en wat door de lucht vloog. "Het is wel een vogel die alleen in het broedseizoen in Nederland is. Rond september, oktober trekt hij altijd weg. Dan gaat hij richting Zuid-Europa en Noord-Afrika", laat Rotteveel weten. De vogel is gespot op 5 mei. Of de lepelaar nog steeds op de Voert is, is niet bekend. (foto: Jac. Janssen)
Pin It
Bekeken: 831x
https://ee.itk.ac.id/data/