April deed wat 'ie wil dit jaar, en dat betekende: veel regen, vaak de winterjas aan, en eigenlijk nauwelijks dat echte 'lentegevoel'. Toch mogen inwoners van Alkmaar en omstreken nog van geluk spreken. Weliswaar viel hier meer regen, maar in kortere tijd. Zeker in het begin van april leek Alkmaar de dans nog te ontspringen.

Dat en meer blijkt uit de weercijfers van april, te vinden op Weeronline en voor Alkmaar op Het Weer Actueel. Geregend heeft het zeker in Alkmaar, maar op 1 april, toen er in het nationale ijkpunt De Bilt 13,2mm viel, hield de regio Alkmaar het nog best droog met slechts 2,6mm. De natste dagen vielen tussen vrijdag 21 april en maandag 24 april. In dat weekend kwam er 47mm naar beneden en dat is meer dan er vorig jaar in de hele maand april viel. Het totaal voor april kwam in Alkmaar op 97mm uit, toch wel boven het landelijke cijfer van 80mm. Dat is twee keer zoveel neerslag als gemiddeld.

De gemiddelde temperatuur in Alkmaar lag met 7,3 graden ook iets onder het landelijke gemiddelde, maar daar staan toch wel vrij zonnige dagen tegenover. Gisteren werd zelfs 17,5 graden gemeten, maar die meting is nog niet gevalideerd; deze temperatuur ligt wel boven de hoogste temperaturen die in De Bilt genoteerd werden.

Het bijzonderst aan het weer in onze regio waren de temperaturen in de Duinstreek. Door het microklimaat in het duingebied kon het daar begin april extreem koud worden, met temperaturen onder de -10. Maar dat zijn geen officiële metingen en in de dorpen zijn dergelijke extremen ook zeker niet gehaald.

Overigens is de perceptie dat april met deze temperaturen 'koud' was echt iets van de laatste jaren. 30 jaar geleden waren de gemiddelde temperaturen voor april nog veel lager en viel er niet alleen veel regen, maar ook geregeld sneeuw. April doet wat 'ie wil, maar april 'wil' dus wel minder dan de maand vroeger wilde.
Pin It
Bekeken: 2061x
https://ee.itk.ac.id/data/