Nederland moet duurzamer, dat is en feit. Maar de forse toename van elektrische auto's, warmtepompen en inductieplaten maakt wel dat het elektriciteitsnet op veel plekken zijn maximale capaciteit bereikt. Desondanks willen we het net optimaal laten functioneren en daarom smijt de provincie voor de tweede keer met een fikse subsidie van 1,5 miljoen voor 'slimme oplossingen' om het net te ontlasten.

Het is de tweede  keer dat de subsidie oplossingen bij netcongestie (SON) openstaat. In 2022 was het potje binnen tien dagen op. De grote belangstelling toont dan ook de grote van het probleem. Een uitbreiding van het net is noodzakelijk, maar dit soort ingrijpen kosten nou eenmaal tijd. Ieder slim alternatief is daarom welkom, ook al is het een tijdelijke oplossing.

"Een batterij gebruiken dat opgewekte zonne-energie opslaat - en deze energie gebruiken tijdens piekuren - is één van de 'slimme oplossingen'", vertelt Jorrit de Jong van transmissienetbeheerder TenneT . "Maar ook met hele simpele handelingen kun je de druk van het net afhalen. De piekuren van het net zijn tussen 7 en 10 uur en tussen 17 en 20 uur. Door dan zo min mogelijk apparaten te gebruiken en je elektrische auto buiten deze tijden op te laden, kun je het net al ontlasten."

Vrijwel iedereen  die een oplossing heeft kan de subsidie aanvragen. "Bedrijven die gezamenlijk stroom willen delen op een bedrijventerrein, agrariërs die overtollige zonnestroom willen opslaan in een batterij of  bewonerscollectieven die samen energie willen opslaan", aldus de provincie Noord-Holland.

Per samenwerkingsverband is maximaal 250.000 euro beschikbaar voor een collectieve oplossing, individuele partijen komen in aanmerking voor een tegemoetkoming van maximaal 75.000 euro. Van 23 mei tot en met 30 november 2023 kan de subsidie aangevraagd worden via het subsidieloket van de provincie.
Pin It
Bekeken: 1344x
https://ee.itk.ac.id/data/