Zeven inwoners van gemeente Bergen zijn deze week geëerd tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Woensdag feliciteerde burgemeester Lars Voskuil een van hen voor zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en vier van hen voor hun benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dinsdag werd een inwoner al verheven tot Lid én reikte kinderburgemeester Sophia Mourão Bakker het derde jeugdlintje van Bergen uit aan Tigo Buis (16) uit Egmond aan Zee.

Over de heldendaad van Tigo hebben we al geschreven. Degene die dinsdag al werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau is de heer Cor Mooij (76) uit Egmond aan Zee. Hij is jarenlang vrijwillig medewerker van de huis-aan-huiskrant Contact met de Egmonden geweest. Sinds 2005 is hij vrijwillig medewerker bij de huis-aan-huiskrant Dorpsgenoten, waar hij verantwoordelijk is voor de redactie en fotografie. Daarnaast was de heer Mooij twee perioden voorzitter van VV Egmondia. Hier werd hij in 2015 benoemd tot Erelid en Erevoorzitter. Hoewel hij geen deel meer uitmaakt van het bestuur, fungeert hij nog steeds als sponsoradviseur. De heer Mooij was van beroep professioneel fotograaf en heeft vele prijzen gewonnen, waaronder twee keer de World Press Photo. Van de KNRM heeft hij een gouden speld ontvangen toen hij 60 jaar donateur was.

Woensdag werd de heer Dick Min (63) uit Bergen benoemd tot Ridder. Sinds 1999 is hij bestuurslid van de Stichting SGP Noord-Holland, waar hij nu voorzitter is. Hij prikkelde jongeren om te gaan werken in de bouwsector en om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans te geven om via een erkende opleiding deel te nemen aan het arbeidsproces. Daarnaast is hij sinds 2014 bestuurslid van de Kunst10daagse Bergen. Mede dankzij de heer Min is het evenement uitgegroeid tot een van de grootste kunstevenementen in Nederland. Ook zette hij zich in voor kinderkunst en cultuur op de Bergense scholen, om kinderen in contact te brengen met kunst. Daarnaast zette hij zich met veel passie in voor meerdere besturen en vrijwilligersorganisaties in de culturele sector.

Dan vier andere nieuwe Leden van de Orde van Oranje-Nassau. De heer Will Wokke (75) uit Bergen zet zich al ruim 50 jaar in als vrijwilliger voor handbalvereniging Berdos. Zo is hij al meer dan 52 jaar scheidsrechter en was hij 43 jaar actief als trainer en coach. Ook was hij twee keer lid van de bouwcommissie voor de bouw van het clubhuis, waarbij hij voor de nodige sponsoren zorgde. Sinds 2006 zorgt de heer Wokke voor het gebouwenbeheer én onderhoud. Hij heeft een beheerplan opgesteld, houdt dit actueel en coördineert en voert alle herstelwerkzaamheden uit.

De heer Cor de Ruiter (76) uit Bergen zit sinds 1996 in het bestuur van de Protestantse Kerk Bergen, eerst als voorzitter en later als penningmeester. Hij haalt ouderen thuis op om de kerkdienst te kunnen bijwonen. Daarnaast organiseert hij onder andere kleding- en voedselacties, is hij lid van de werkgroep ZWO (zending, werelddiaconaat en ontwikkelingssamenwerking) en verzorgt hij videopresentaties bij afwezigheid van de predikant. Momenteel doet hij extra vrijwilligerswerk voor de vluchtelingen uit Oekraïne, waarbij hij verblijf, kleding, voedsel maar ook tandartsbezoeken en bankzaken regelt. Ook neemt hij gezinnen mee en leert hen meer over de Nederlandse cultuur. De heer Ruiter is verder bestuurslid van Stichting Duursport NHollandN, een lokale mountainbike stichting en regelt hier ook  weekendjes weg.

De heer John Grooteman (74) uit Bergen is al 25 jaar vrijwilliger bij Museum Het Sterkenhuis in Bergen. Hij richt jaarlijks de tentoonstelling over de Invasie van 1799 in. Hij zoekt ieder jaar een uniek item en geeft regelmatig lezingen. Hij schreef artikelen over de Invasie en had een grote rol bij educatieprojecten over dit onderwerp. Daarnaast was hij medeorganisator van de toneelvoorstelling 'De Ruïnekerk spreekt' in 2005. De heer Grooteman heeft zich al met al meer dan 45 jaar ingezet om de kennis van de(ze) vergeten geschiedenis van Bergen en omgeving te vergroten en levend te houden.

De heer Allard Willemier Westra (82) uit Bergen is sinds 2007 vrijwilliger bij de Historische Vereniging Bergen, waar hij deel uitmaakt van de fotoherkenningsgroep die de geschiedenis van het oude en nieuwe Bergen kan traceren. Hij bezit ook een uitgebreid archief van oude foto’s, kaarten en artikelen, toegankelijk voor HVB-leden. De heer Westra stelde een indrukwekkende tijdlijn op van de Bergense geschiedenis en droeg bij aan de viering van Bergen aan Zee. Met zijn boek 'Uit Zand en Zee geboren' leverde hij een grote bijdrage aan de historische kennis van Bergen.
Pin It
Bekeken: 788x
https://ee.itk.ac.id/data/