Met zijn eigen bootje redde Tigo Buis (toen 15) uit Egmond vorige zomer een groep mensen uit zee. Voor die heldhaftige daad kreeg het jeugdlid van de Egmondse reddingsbrigade gisteravond een gemeentelijke onderscheiding: het eervolle jeugdlintje. "Die actie heeft erger voorkomen", reageert zijn trotse collega Ron Zentveld.

Op een mooie zomeravond vorig jaar, 19 juli om precies te zijn, gaat het aan de kust van Egmond helemaal mis. Vier mensen in het water roepen om hulp, maar de post van de kustwacht is op dat moment onbemand: die is even daarvoor al dichtgegaan. 'Lifeguard in opleiding' Tigo ziet het drama voor zich afspelen en aarzelt geen seconde: hij roept de hulp in van zijn collega's en rent daarna meteen naar zijn eigen privébootje. "De eerste twee die ik in de boot trok en naar de kust bracht, waren een vader en zijn zoon. Toen ik terugkeerde, zag ik een van hen kopje onder gaan."

Tigo haast zich met zijn boot naar de 25-jarige man en weet hem net op tijd omhoog te trekken. Ook de vierde drenkeling wordt uit het water gehaald. "We hebben hen direct naar de post gebracht en 112 gebeld. Die ene man lag er wel echt slecht bij, hij voelde zich zwak en moest ook spugen. Gelukkig hoefde uiteindelijk niemand mee naar het ziekenhuis." , zo vertelt hij aan mediapartner NH Nieuws.

Tigo beseft dat de situatie zonder zijn snelle handelen heel anders had kunnen aflopen. Dat hij daarvoor nu een gemeentelijke onderscheiding krijgt, vindt hij heel bijzonder. "Ik dacht dat ik zou meehelpen tijdens een oefening, maar toen kwamen ineens mijn oma en de burgemeester, samen met de rest van mijn familie aanlopen. Dan ben je wel even heel trots."

"Zo'n jonge bink zonder ervaring zag meteen de ernst van de situatie in. Dat is uniek", reageert collega Ron. In september heeft hij zijn laatste examen. Daarin moet hij laten zien dat hij als lifeguard weet hoe hij een drenkeling moet redden. "Daar ben ik eigenlijk al dik voor geslaagd", lacht Tigo.
Pin It
Bekeken: 866x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/