Uit onderzoek onder Nederlandse toeristen blijkt dat de stad Alkmaar een sterk merk is. Landelijk is Amsterdam het allersterkste merk, maar Alkmaar staat op de 16e plaats in de top 100 en dat is niet slecht. Tegelijk blijkt uit hetzelfde onderzoek dat de regio Alkmaar, met de Duinstreek en de Eilandspolder, nauwelijks bekendheid geniet. Streekstad Centraal sprak hierover met Ger Welbers, directeur van de stadsmarketing Hart van Noord-Holland.

Het onderzoek waar we hier naar verwijzen werd oorspronkelijk uitgevoerd door bureau Hendrik Beerda te Amsterdam, in opdracht van toeristisch kennisportaal KADO Texel. Voor de Texelaars leverde dat onderzoek prima resultaten op, het eiland staat in de top 10 van de regio's met de beste toeristische merkbeleving. Maar de regio Alkmaar staat niet in de top 25 en ook niet in de top 100, terwijl de stad, anders dus dan de regio, juist wel goed scoort. Een opmerkelijk verschil.

Ger Welbers is niet verbaasd. "Nee, als we het over regio's hebben, dan gaat het inderdaad over een eiland, of over de Veluwe. Mensen zeggen ook: we gaan een weekend naar de Veluwe. Terwijl ze bij ons echt de plek zelf noemen: we gaan naar Egmond, we gaan naar Bergen. Of naar Alkmaar, want Alkmaar is ontzettend in trek voor een weekendje weg."

Het is dus een kwestie van definitie, legt Welbers uit. "We werken in onze regio intensief samen, maar dat betekent niet dat we ons ook naar de consument toe zo positioneren. 'Hart van Noord-Holland' is nu geen merk. Zo'n merknaam opbouwen, dat zou miljoenen kosten, dat moet je niet doen. We hébben al sterke merken. Alkmaar is een sterk merk, als stad. Maar Egmond, Bergen, Schoorl, dat zijn ook sterke merken. Het is juist mooi dat we die sterke merken hier naast elkaar hebben."

Welbers merkt ook op dat er veel beweging is tussen de trekpleisters in de regio. "Mensen zeggen wel dat ze op vakantie gaan naar Egmond aan Zee, maar als het dan geen strandweer is, dan komen ze naar Alkmaar." En omgekeerd geldt natuurlijk dat wie in Alkmaar verblijft de stranden en de fietspaden in de Eilandspolder ook weet te vinden. "Als ze er eenmaal zijn, dan zie je ze overal."
Pin It
Bekeken: 1564x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/