Als er iets irritant is, dan is het wel een slappe straal water uit de douchekop. Vooralsnog is dit meer een uitzondering dan de standaard, maar worden er geen maatregelen genomen dan is het wellicht de toekomst. "Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat drinkwaterbedrijven zonder snelle actie van overheden niet aan de tot 2030 stijgende vraag naar drinkwater kunnen voldoen", vertelt strategisch adviseur drinkwater van PWN. Een probleem dat ze bij hét waterbedrijf van Noord-Holland ook zien.

"PWN is het drinkwaterbedrijf en de beheerder van de duinen in Noord-Holland. Jaarlijks leveren we 112 miljard liter drinkwater aan ruim 800.000 huishoudens, bedrijven en instellingen in de provincie Noord-Holland, exclusief Amsterdam."

En ja, ook in Noord-Holland zien ze een toename van de bevolking en merken ze klimaatverandering op, met name droogte. "Hierdoor groeit de drinkwatervraag en moeten we meer leveren in de toekomst. Tegelijkertijd is er minder zoet water beschikbaar om drinkwater van te maken." De gevolgen van de droogte zullen dan ook te merken zijn. "In droge jaren zal het drinkwater iets zouter zijn dan we zouden willen. Het water blijft wel verantwoord om te drinken: er is door het iets zoutere water geen negatief effect op gezondheid."

Ondanks de dreiging zijn ze bij PWN niet bang voor tekorten. Het bedrijf bereidt zich goed voor en onderneemt op verschillende niveaus actie. Dat doen ze aan de hand van drie v's: vergroten, versterken en verminderen. "We kijken hoe we onze productiecapaciteit kunnen vergroten, het liefst met nieuwe bronnen; we kijken hoe we onze belangrijkste bron, het IJsselmeer, kunnen versterken en we kijken hoe we de drinkwatervraag kunnen verminderen. Dat laatste vraagt om bewustzijn bij onszelf en ook bij onze particuliere en zakelijke klanten."

Daarmee doelt PWN op het niet verspillen van water. Met een paar kleine tips gemakkelijk in de praktijk te brengen. "Op onze website vind je 12 bespaartips." In hete zomermaanden is het natuurlijk extra belangrijk. Op het heetst van de dag de tuinsproeien of het badje tot te nok vullen, wordt wat minder gewaardeerd. Uiteindelijk willen we toch allemaal een lekkere douche straal.
Pin It
Bekeken: 2021x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/