De voorgenomen kap van het bos bij Bergen aan Zee houdt de gemoederen bezig. Maar eigenlijk is het bos toch al ten dode opgeschreven. Dat blijkt uit stukken van de provincie. "Door de honingzwamaantasting zullen de bossen in de komende jaren sowieso afsterven. Met de kap wordt dit moment naar voren gehaald."

Dat laat Gedeputeerde Staten weten in antwoord op vragen van Koedijker Fabian Zoon van de Partij voor de Dieren. Zoon wees er in zijn vragen over de voorgenomen bomenkap, gesteld op 13 maart, zelf al op dat de bomen in Bergen aan Zee zijn aangetast door de honingzwam. Die aantasting is dus zodanig dat de bomen het hoe dan ook niet zullen overleven, schrijft het provinciebestuur nu. Dat betekent voor de tegenstanders van de bomenkap eigenlijk dat hun strijd zinloos is. Een en ander blijkt uit de beantwoording schriftelijke vragen van de provincie, die hier kan worden geraadpleegd.

De provincie benadrukt dat de kap noodzakelijk is voor natuurherstel: "De reden van de boskap is het herstellen van de dynamiek op de natuur achter
deze bossen. Deze natuur is ernstig aangetast door de effecten van stikstofneerslag en het ontbreken van dynamiek." Het gaat in dit geval om het Lange Vlak. De bomenkap moet zorgen voor meer verstuiving. Die zal het gebied weer gezonder en dynamischer maken, verwachten de beheerders.

De bomenkap in Bergen aan Zee wordt gecompenseerd door aanplant van nieuwe bomen elders. Dat kan binnen de provincie Noord-Holland, stelt het provinciebestuur: "Wij hebben aanvragen ontvangen in de Haarlemmermeer en in de gemeente Zaanstad." In de nabije toekomst verwacht de provincie meer van zulke aanvragen te krijgen, zodat de volledige kap (30 hectare) wordt gecompenseerd. Het te kappen bos in Bergen aan Zee zou als "monotoon naaldbos" toch al weinig waardevol zijn.
Pin It
Bekeken: 1494x
https://ee.itk.ac.id/data/