Koeienstaart extensions, glansspraytjes, borstels en een uiteenlopende collectie aan scheermesjes. Je kijkt je ogen uit bij de koeien missverkiezing in Middenmeer. Boeren nuchterheid is een alom bekende term, maar van boeren glitter en glamour weten velen maar weinig. Afgelopen week konden boeren zich weer van hun meest gelikte kant laten zien. Althans, die van hun koeien. Streekstad Centraal sprak Lars Kregel over de wedstrijd. Hij is mede-eigenaar van Boerderijwinkel 't Koehotel in Zuidschermer en trotse eigenaar van één van de mooiste koeien van Noord-Holland. “Boeren vind ik leuk, maar dit vind ik wel het allermooist.”

De wekker gaat, Lars wordt wakker. Stijf van de zenuwen staat hij dit keer niet, eigenlijk is hij best relaxt. “‘s Morgens hebben we de vijf koeien eerst gewassen, toen zijn we met de vrachtwagen heen gegaan, hebben we ze weer gewassen en toen klaar gemaakt. Klaargemaakt in de zin van de staart borstelen, zodat ze een mooie pluim krijgen. Het haar opkammen, zodat de koe een mooie volle staart heeft, dan wat glansspray eroverheen en als ze een wondje heeft, doen we daar een soort van verf op. Wel een speciale koeienverf natuurlijk, anders kun je net zo goed naar de Gamma.”

Onze mond valt wijd open als Lars over de voorbereidingen vertelt. Zoals er een markt is voor over de top glitterjurken, uitbundige tiara’s en hardnekkige bruiningssprays, zo is die er ook voor  koeien missverkiezingen. “Op Showequip vind je alles wat je hebben wil”, vertelt Lars. “Voor een koe die vet is, mager of oud. Ze hebben zelfs koeien extensions.”

Hun koeien laten flaneren. Het is de grote passie van Lars en zijn zwager. “Je wil een koe fokken die goed is voor de boer, gezond is en ook bij de top hoort van de showkoeien.” En die heb je niet zomaar. Er gaan jaren van tijd en energie inzitten om zo'n Douzen Kroes onder de koeien te krijgen. “We zijn er al tien jaar mee bezig en nu hebben nu wel een excellente koe.”

En dat houdt in: “een goed droog been werk met bepaalde kromming. Vrouwelijke klauwen, geen platte klauwen. Dat is sowieso wel lekker. Een heel mooi geaderde uier dat van achter mooi is aangehecht en helemaal doorloopt in de buik. Daarnaast moet de koe een correcte speenplaats hebben, recht onder de koe. Plat gezegd, heeft de koe geen hang tieten, maar stevige borsten.” Maar goed, ook dan ben je er nog niet. Dan komt het scheren. Een mooie klus volgens Lars. "Het is niet ‘effe’ scheren. Het moet niet een soort van varken worden. Je moet goed kijken welk mes geschikt is voor welke koe. Sommigen vinden het overdreven. Maar ja, bij mensen wil de één ook een baardje en de ander weer niet.”

Het lijkt allemaal maar oppervlakkig, maar de boeren weten ook: echte schoonheid zit van binnen. “Als je met de koe zit te hannesen ziet de jury dat ook. Een vervelende koe wil zichzelf niet laten zien, maar dat kun je ook gewoon trainen. Net als met een hond, paard of een kind. Een goedgetrainde koe heeft showmanship.” Ook in die categorie is te winnen, want de jury kijkt naar de manier waarop de koe loopt of het halster goed zit en de wederzijdse liefde tussen boer en beest. Iets wat de boeren, die zich hebben verzameld in Middenmeer, met elkaar gemeen hebben. Zo ook Lars. Hij kent z'n beestjes door en door. “We hebben 320 koeien en ik ken ze allemaal uit mijn hoofd.”

Voor Lars is de verkiezingsdag een boven verwachting geslaagde dag geworden. "Normaal ben ik er veel mee bezig en nu moest het allemaal even snel. Het is puur hobby. De prijs is de eer." En die eer heeft hij weer voor een jaar lang. Zijn vee is bekroond met de titel 'Mooiste uier'. Daarnaast heeft hij een tweede plek weten te bemachtigen in de categorie 'Mooiste jonge koe van Noord-Holland'. Een boeren geslaagde dag dus.
Pin It
Bekeken: 2364x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/