Het is een lang gekoesterde wens van Kees de Bakker, directeur van uitgeverij Conserve: een beeld van Teun de Jager. Deze legendarische jager, die voorkomt in het werk van de 19e-eeuwse schrijver Nicolaas Beets, mag wat De Bakker betreft eigenlijk niet ontbreken in het dorpscentrum van Schoorl. Die wens lijkt nu dan toch uit te komen. Inwoners van het duindorp kunnen kiezen uit drie beelden en het winnende beeld zal worden geplaatst bij het Klimduin.

"Het Teun de Jagerplein," zo had dat plein moeten heten, als het aan Kees de Bakker gelegen had. In 1990 maakte hij zich al hard voor een beeld van de legendarische Teun de Jager, "robuust en romantisch". Dat ging niet door, maar De Jager zag een nieuwe mogelijkheid toen hij in 2017 las over de plannen van de gemeente Bergen met het centrum van Schoorl. Een herinrichting van het plein zou ook ruimte voor beeldende kunst moeten opleveren. Voor dat beeld dus. "Robuust en romantisch" moet het zijn. Samen met de historische werkgroep maakte De Bakker een profiel voor het beeld, zodat kunstenaars een eerste ontwerp konden maken.

Uit 26 inzendingen heeft de historische werkgroep, samen met de kunstcommissie Bergen, nu drie kunstenaars gekozen: Pauline Bakker uit Bergen, Marieke van der Meer uit Rotterdam en Guust Persoon uit Driehuis. Op woensdag 12 april zijn drie ontwerpen van deze kunstenaars officieel voorgesteld. Inwoners van Schoorl, Groet en Camperduin mogen meedenken en meestemmen. Leerlingen van basisschool Teun de Jager zullen ook hun voorkeur uitspreken. In 2024 zal het winnende beeld dan in Schoorl komen te staan.

Het verhaal van Teun de Jager is te lezen in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren. De beelden zijn te bewonderen in bibliotheek De Blinkerd in Schoorl. Stemmen kan ook online. (foto: Hans Brouwers)
Pin It
Bekeken: 1218x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/