De huizenmarkt in regio Alkmaar komt steeds verder los. Dat blijkt uit getallen de Nederlandse Vereniging van Makelaars en taxateurs (NVM). Na een voorzichtige daling van de gemiddelde prijs voor bestaande woningen eind 2022, ging er afgelopen kwartaal nog eens 9,5 procent vanaf, tegenover 8,3 procent landelijk.

Er zijn nog twee tekenen dat de huizenmarkt vlot trekt: in Q1 van 2023 stonden regionaal bijna 15 procent meer woningen te koop dan een jaar eerder, en landelijk kelderde het aantal waarop hoger werd geboden dan de vraagprijs van 81 naar rond 33 procent. Mogelijk zijn woningzoekenden minder happig door de hoge inflatie in de afgelopen periode. De gemiddelde verkoopprijs in de regio is immers nog altijd erg hoog: 404.975 euro.

Dat woningzoekenden voorzichtiger zijn geworden heeft ook effect op het aantal opleverde nieuwe woningen. Dat aantal daalde nationaal met 37 procent, ten opzichte van Q1 2022, naar slechts 5.400. Volgens NVM zetten veel ontwikkelaars bouwprojecten op pauze zo lang er onvoldoende concrete interesse is.

"Als de nieuwbouw nu stilvalt, creëren we het woningtekort van de toekomst", stelt Lana Gerssen van het NVM. "Kijk ik naar de ontwikkeling van het aankomend nieuwbouwaanbod dat gebouwd en opgeleverd wordt, dan maak ik me zorgen", stelt Lana Gerssen van het NVM. "Die aantallen zijn dramatisch laag terwijl we ze keihard nodig hebben. Want zonder beweging en doorstroming gaat de woningmarkt op slot en dat is funest voor kopers en verkopers."
Pin It
Bekeken: 2177x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/