Gasbedrijf TAQA treft voorbereidingen om te stoppen met de aardgasproductie rondom Alkmaar. Het gasveld Bergen II is nagenoeg leeg en de komende tijd worden werkzaamheden uitgevoerd om de verschillende locaties op te ruimen.

Dat vertelt een woordvoerster van TAQA aan Streekstad Centraal. "Om ook het laatste beetje gas uit het veld bij Alkmaar te gebruiken, zouden we de druk verder moeten verhogen. Maar de kosten wegen dan niet op tegen de baten." Vorig jaar nog gaf het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) toestemming aan TAQA om de druk op het gasveld te verhogen. "En toen kwamen in de media verschillende verhalen dat daarmee meer gas geproduceerd zou worden, maar dat is niet waar. We hebben steeds meer druk nodig om hetzelfde resultaat te krijgen."

Met het opruimen van de verschillende locaties rondom Alkmaar komen meteen ook locaties vrij. En dat geeft ook kansen, stelt de woordvoerder. "Het idee is dat op de plek van de gasbehandelingsinstallatie aan de Oude Helderseweg in Alkmaar woningen worden gebouwd, maar veel is nog onduidelijk." Naar verwachting zijn alle werkzaamheden voor 1 januari klaar, zodat de winning uit het gasveld dan definitief kan stoppen.


Naast het veld Bergen II wordt ook gas gewonnen in het veld Middelie. Als het aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, gaat het bedrijf daar meer en langer winnen. Het veld dat zich uitstrekt over de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam, Koggenland, Alkmaar en Dijk en Waard biedt volgens de NAM genoeg mogelijkheden tot in ieder geval 2039. De provincie en alle betrokken gemeenten reageren negatief op de plannen. Behalve Alkmaar en Dijk en Waard: zij zien geen risico's, maar juist kansen.


Pin It
Bekeken: 4729x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/