Ook in de regio Alkmaar is de BoerBurgerBeweging (BBB) met stip op één terecht gekomen in de voorlopige uitslag van de Statenverkiezingen. Waar voorheen de toon werd gezet door de VVD, zullen die genoegen moeten nemen met een tweede plek. Alleen in Heiloo blijven de liberalen traditiegetrouw de grootste partij .Alle stemmen van de vijf gemeenten in de regio Alkmaar zijn binnen. Castricum en Dijk en Waard waren vanmiddag als laatste klaar met het tellen van de voorlopige uitslag, schrijft onze mediapartner NH.

In Alkmaar haalt BBB uit het niets bijna 15 procent (14,9%) van de stemmen binnen. Opvallend voor de grootste stad in Noord-Holland Noord. Mogelijk dat dit te danken is aan de inwoners van de voormalige gemeenten Schermer en Graft-De Rijp, die nu bij Alkmaar horen. VVD en GroenLinks blijven tweede en derde partij, waarbij die laatste partij wel flink inlevert. JA21 en Partij voor de Dieren (PvdD) staan op winst in Alkmaar.

In het welvarende Bergen wordt ook de VVD van de troon gestoten. BBB komt daar voorlopig uit op ruim 16 procent van de stemmen (16,6%), nog wel op de voet gevolgd door de VVD (15,3%). Mogelijk is de winst van BBB te danken aan het stemgedrag van de inwoners in de meer agrarische dorpen Schoorl en de Egmonden. Ook de PvdD groeit iets en wordt groter dan CDA en D66, mogelijk speelt hier de weerstand tegen de bomenkap in Schoorl en Bergen aan Zee mee. Hier is PvdD een tegenstander van, net als de BBB trouwens. GroenLinks is daar ook tegen, maar verliest toch terrein.

In Heiloo is het stemgedrag meer in lijn met vier jaar geleden. Weliswaar wint BBB flink (11,4%), de VVD blijft ondanks het verlies van ruim 2 procent als grootste bestaan (16,8%). De PvdA deelt, met één procent winst, vooralsnog de tweede en derde plek met BBB. Na Forum is hier GroenLinks de grootste verliezer. JA21, Volt en PvdD staan in Heiloo op winst.

BBB wint ook flink in Dijk en Waard en staat met ruim 19 procent van de stemmen op één, gevolgd door de VVD die ook hier iets inlevert. Forum dat vier jaar geleden nog groots won, blijft nu op dik 4 procent steken. Winnaars zijn verder JA21, Volt, Onafhankelijke Politiek-NH en 50Plus. Ook de PvdA kan in Dijk en Waard op extra steun rekenen.
Pin It
Bekeken: 2785x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/